Vijesti

Ministar odbrane BiH primio novoimenovanu ambasadoricu Kraljevine Španije

23.11.2021

Ministar odbrane BiH Sifet Podžić primio je 23. novembra 2021. godine u nastupnu posjetu novoimenovanu ambasadoricu Kraljevine Španije u BiH Nj.E. Mariu Teresu Lizaranzu Perinat. Sastanku su prisustvovali i zamjenik šefa Misije ambasade Kraljevine Španije Jordi Llorens Carratalá, pomoćnik ministra odbrane BiH za međunarodnu saradnju Zoran Šajinović te šef Kabineta ministra odbrane BiH Kemal Korjenić.

Na početku sastanka ministar Podžić je poželio ambasadorici Perinat dobrodošlicu i uspješan mandat u Bosni i Hercegovini te je informirao o aktuelnostima i ciljevima Ministarstva odbrane i Oružanih snaga BiH. Ministar se posebno osvrnuo na to da Kraljevina Španija ima akreditiranog vojnog atašea koji nerezidentno iz Atine pokriva Bosnu i Hercegovini te da bilateralna saradnja na polju odbrane nije razvijena do nivoa koji bi imao jedan potpuni kontinuitet. Također, ministar Podžić je istakao i angažiranost BiH u okviru evropskih i evroatlantskih integracija, kao i učešću pripadnika Oružanih snaga BiH u misijama podrške miru u svijetu, posebno naglasivši mirovne misije UN-a u Kongu i Maliju i operacijama EU u Centralnoafričkoj Republici. 

Nj.E. Perinat se zahvalila ministru Podžiću na prijemu, podržala težnje Bosne i Hercegovine na putu evropskih i evroatlantskih integracija, te učešće Oružanih snaga BiH u operacijama podrške miru, osvrćući se na iskustva Oružanih snaga Kraljevine Španije u mirovnim operacijama koje su, kako je navela, doprinijele modernizaciji i profesionalizaciji oružanih snaga.

Na kraju sastanka, ministar Podžić je još jednom iskazao zahvalnost za svu dosadašnju pomoć koju su MO i OS Kraljevine Španije pružili MO i OS BiH, a posebno za doprinos Kraljevine Španije i njenu značajnu ulogu u uspostavljanju i održanju mira u Bosni i Hercegovini. Obostrano je zaključeno da ima dosta prostora za proširenje bilateralne saradnje dvije zemlje u oblasti odbrane, te su izražena očekivanja za intenzivnijom saradnjom.

Ured za odnose s javnošću

Kontakt tel.: 033/286-680, fax: 033/286-685,
e-mail:
info@mod.gov.ba

 

6 FOTO GALERIJA