Vijesti

Zajednička komisija za odbranu i sigurnost PS BiH u posjeti 4. pješadijskoj brigadi OS BiH

31.3.2022

Članovi Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, predvođeni predsjedavajućim Zajedničke komisije gospodinom Asimom Sarajlićem, boravili su 30. marta 2022. godine u radnoj posjeti 4. pješadijskoj brigadi Oružanih snaga BiH.

Domaćin posjete članovima parlamentarne komisije bio je komandant 4. pbr, brigadir Zdravko Rezo, a na lokaciji su bili prisutni i zamjenik ministra odbrane Mijo Krešić, članovi generalskog kora OS BiH, predvođeni načelnikom ZŠ OS BiH generalpukovnikom Senadom Mašovićem i njegovim zamjenikom generalmajorom Ivicom Jerkićem.

Predstavnicima Zajedničke komisije su tokom sastanka predočeni problemi s kojima se suočavaju OS BiH, a koji se ogledaju u neredovnom i nedovoljnom logističkom obezbjeđenju, nedovoljnoj kadrovskoj popunjenosti, te u sve izraženijem odlivu vojničkog sastava koji je, između ostalog, nezadovoljan visinom plata i naknada za rad u OS BiH.

Na sastanku je, također, konstatirano da Komanda 4. pješadijske brigade OS BiH ulaže velike napore u izvršavanju postavljenih zadataka i obaveza, te da se prepoznaje odlučnost, profesionalnost i opredijeljenost u cilju izvršavanja misija.

Tokom susreta je naglašeno da predstavnici Zajedničke komisije zajednički ulažu napore, kako bi se status pripadnika OS BiH u narednom periodu unaprijedio povećanjem plata i naknada za rad i time spriječio odliv kadrova i  motivirao buduće generacije da budu pripadnici OS BiH.

U svojim obraćanjima, gospodin Asim Sarajlić, predsjedavajući komisije, prva zamjenica Borjana Krišto i članica Marina Pendeš zahvalili su domaćinu na dočeku, kao i  predstavnicima NATO-a i Misije OSCE-a u BiH, koji su također bili u radnoj posjeti.

Oni su pohvalili rad brigade u izvršenju misije i svih dosadašnjih zadataka i aktivnosti, istaknuvši da, i pored brojnih teškoća sa kojima se OS BiH susreću u svom radu, ipak OS BiH ostvaruju zapažene rezultate na brojnim poljima, a sve zahvaljujući obučenom i profesionalnom personalu koji je i najvažniji i najvrjedniji resurs OS BiH.

U radnoj posjeti 4. pbr OS BiH sa članovima Zajedničke komisije boravio je i parlamentarni vojni povjerenik Boško Šiljegović i generalni inspektor brigadni general Mirsad Ahmić, koji su stalno na terenu i među pripadnicima OS BiH, i koji iskazuju stalnu brigu za uslove života i rada naših pripadnika i pomažu u otklanjanju nastalih teškoća i izazova.

U sklopu ove radne posjete lokaciji OS BiH, zamjenik ministra odbrane Krešić je predsjedavao zajedničkim sastankom članova parlamentarne komisije i najviših predstavnika MO i OS BiH, gdje je razgovarano o statusnim pitanjima pripadnika OS BiH, neperspektivnim lokacijama, javnim nabavkama, školovanju kadrova izvan BiH, prijemu oficira, podoficira i vojnika  i drugim aktivnostima u OS BiH.

Parlamentarni vojni povjerenik Boško Šiljegović je govorio o izazovima i teškoćama sa kojima se susreću pripadnici OS BiH, među kojima su problemi malih novčanih primanja pripadnika OS BiH, nemogućnost adekvatnog pružanja zdravstvenih usluga pripadnicima OS BiH u mjestu službe, i druga važna pitanja koja se odnose  na status pripadnika OS BiH. Generalmajor Ivica Jerkić je zamolio delegaciju Komisije za odbranu i sigurnost za snažniji angažman na poboljšanje statusa vojnih lica na službi u OS BiH.

Delegacija Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost PSBiH nastavila je i danas svoju posjetu jedinicama 4. pješadijske brigade Oružanih snaga BiH koje su razmještne na lokaciji kasarne „Bilećki borci“ u Bileći.

11 FOTO GALERIJA