Vijesti

Predramazansko obraćanje reisu-l-uleme Kavazovića pripadnicima MO i OS BiH

31.3.2022

Reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein ef. Kavazović održao je 31. marta 2022. godine u Domu Oružanih snaga BiH u Sarajevu predramazansko predavanje za pripadnike Ministarstva odbrane i Oružanih snaga BiH.

Ovaj tradicionalni predramazanski susret, kojem su, u organizaciji Vojnog muftijstva i vojnog muftije Hadisa ef. Pašalića, prisustvovali i ministar odbrane BiH Sifet Podžić, generalski kor OS BiH na čelu sa načelnikom ZŠ OS BiH generalpukovnikom Senadom Mašovićem, pomoćnici ministra i pripadnici Ministarstva odbrane BiH i Oružanih snaga BiH, bio je prilika da reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović uputi niz poruka, koje su se odnosile na duhovni preporod kojeg mjesec ramazan sa sobom donosi, kako pojedinačno tako i za zajednicu općenito.

Reisu-l-ulema IZ u BiH je na početku svog izlaganja kazao da ga uvijek prožimaju osjećaji ponosa kada se susretne sa pripadnicima OS BiH, jer su OS BiH poseban dio našeg društva, čiji pripadnici ljudima ulijevaju nadu i čine ih sigurnim, te je u tom smislu iskazao poštovanje prema svima koji su dali svoj doprinos u formiranju i jačanju Oružanih snaga BiH.

Tokom svog izlaganja reisu-l-ulema Kavazović je kazao da je od izuzetne važnosti uloga vjere u životu svakog čovjeka, pa tako i pripadnika OS BiH, te da se čovjek nalazi u stalnoj borbi između svojih mogućnosti i želja, a mjesec Ramazan je prava prilika da se pronađe željeni balans, i on je prilika za novo iskustvo života, prilika za jedno novo buđenje i osvježenje duše.

„Post je novo, blisko susretanje s Izvorom iz kojeg je sve poteklo. S tog Izvora je došao život i razvio se u silnoj raskoši svojih izraza. S tog Izvora dotječe i život za ljudska srca, koja njime uzbujaju i ushite se, ovako kako s proljeća ustrepti i zablista priroda“, kazao je reisu-l-ulema Kavazović u svojoj poruci.

„Post osigurava protok svijesti o Božijoj sveprisutnosti kroz sve pore čovjekove ličnosti, tako da ona zahvata i prožima cijelo njegovo biće i sve organe, pa tako čovjek dok posti, postaje drugačiji, smireniji, plemenitiji i ljepši“, naglasio je dr. Kavazović.

Svoju ramazansku poruku reisu-l-ulema Kavazović je završio pozivom pripadnicima OS BiH da nastave graditi povjerenje i njegovati dobre odnose sa drugima, jer je to put da se naše društvo oporavi, stabilizira i napreduje, što je želja svih normalnih i dobronamjernih ljudi u našoj zemlji.

On je, također, u poruci iskazao želju da ramazan svima nama pruži novi zamah i aktivira pozitivna strujanja, te čestitao nastupajući mjesec ramazana riječima, Ramazan šerif mubarek olsun!

U ovoj prilici svoju ramazansku poruku uputio je i ministar odbrane BiH dr. Sifet Podžić i naglasio značaj postojanja Vjerske službe u MO i OS BiH, čiji predstavnici daju svoj puni doprinos u širenju poruka međusobnog poštovanja, razumijevanja i važnosti mira, čime osiguravamo važne preduslove za profesionalno i uspješno funkcioniranje naše institucije.

„U aprilu ćemo promicati vrijednosti ramazanskog posta, ali isto tako u ovom mjesecu ćemo obilježiti i Uskrs i Vaskrs, veliki katolički i pravoslavni blagdan. Sve to zajedno promatramo kao veliko bosanskohercegovačko dobro koje treba da nas približi zajedništvu i međusobnom uvažavanju, snaženju naših ljudskih i profesionalnih odnosa, čemu se iskreno radujemo“, kazao je ministar Podžić u svom obraćanju.

Na kraju je ministar Podžić svima onima koji žive vrijednosti islama, čestitao nastupajući ramazan uz želju da bude ispunjen zdravljem i obiljem Božijeg blagoslova.

Ured za odnose s javnošću

Kontakt tel: 033/286-680, fax: 033/286-685,
e-mail:
info@mod.gov.ba

16 FOTO GALERIJA