Vijesti

Ministar odbrane BiH primio u posjetu Operativnog komandanta misije “Althea” EUFOR

4.4.2022

Ministar odbrane BiH Sifet Podžić, sa zamjenicima Mijom Krešićem i Mirkom Okolićem, sastao se 4. aprila 2022. godine u Sarajevu sa zamjenikom načelnika štaba Vrhovne savezničke komande za Evropu (VCOS) SHAPE, ujedno operativnim komandantom operacije “Althea” EUFOR, generelpukovnikom Briceom Houdetom.

Teme razgovora ticale su se budućih aktivnosti OS BiH u pogledu deminiranja, saradnje sa NATO-om, te učešća u mirovnim operacijama i unutrašnje političko-sigurnosne situacije u Bosni i Hercegovini.  

Ministar odbrane BiH Podžić se zahvalio na proaktivnom djelovanju EUFOR-a, u cilju očuvanja sigurnosti u ovo izazovno vrijeme po BiH, te naglasio da ova posjeta još jednom potvrđuje predanost Evrope da se brine o ovoj regiji, odnosno zemljama koje su na putu pridruživanja EU. U nastavku razgovora, ministar Podžić je naglasio da EUFOR u velikoj mjeri pomaže izgradnji kapaciteta Oružanih snaga BiH provođenjem obuke i vježbi, a posebno se ističe godišnja vježba EUFOR-a, gdje i OS BiH imaju priliku da rame uz rame sa snagama EU testiraju svoje sposobnosti.

Operativni komandant misije “Althea” EUFOR generalpukovnik Houdet istakao je svoju počastvovanost ovim sastankom te prilikom da iznese stav kako se u BiH mnogo radi na očuvanju mira. Također, naglašena je velika predanost kako bi se osigurala nova oprema za Deminerski bataljon OS BiH, da bi se proces deminiranja u BiH uspješno nastavio.  Generalpukovnik Houdet je obrazložio da je njegova misija osigurati što bolju saradnju i razumijevanje između Brisela i BiH, naglašavajući da su njegovi nadređeni ambasadori 27 članica EU sa sjedištem u političko-sigurnosnom Vijeću EU u Briselu.

Sagovornici su se složili da u ovom trenutku obavještajno-sigurnosni podaci pokazuju na to da u BiH ne postoji niti jedan mogući razlog za destabilizaciju i pojavu konflikta. Sigurnosna situacija u BiH je stabilna, a rješavanje unutrašnjih problema stvar je dijaloga, pragmatizma i dobrog liderstva kako bi očuvali sigurno i stabilno okruženje, naglašeno je na kraju sastanka.

Ured za odnose s javnošću

Kontakt tel: 033/286-680, fax: 033/286-685,
e-mail:
info@mod.gov.ba

9 FOTO GALERIJA