Vijesti

Ministar odbrane BiH Podžić govorio na Kursu strateškog vodstva Saveznog ministarstva odbrane Republike Austrije u Sarajevu

4.4.2022

Ministar odbrane Bosne i Hercegovine Sifet Podžić govorio je u ponedjeljak, 4. aprila 2022. godine, pred učesnicima 17. kursa strateškog vodstva Saveznog ministarstva odbrane Republike Austrije, koji se dva dana održava u Hotelu „Europa“ u Sarajevu.

Učesnici Kursa strateškog vodstva, njih oko 30, jesu osobe na vodećim pozicijama, predstavnici različitih ministarstava, privatnog sektora, kulture, medija i civilnog društva Republike Austrije. Na poziv Austrijske ambasade u Sarajevu, ministar Podžić je održao predavanje na temu „Strateški pravac i raspoređivanje Oružanih snaga Bosne i Hercegovine“.

Ministar odbrane BiH je istakao da vojna strategija BiH podrazumijeva tri državna vojna cilja čije ostvarivanje osiguravaju Oružane snage BiH: odbranu BiH i njenih građana, učešće u operacijama podrške miru i pomoć civilnim organima.

„Ukrajinska kriza doista je rizik i izazov bez presedana za evropsku sigurnost, gdje su posebno izložene ranjive zemlje jugoistočne Evrope, uključujući BiH, koje nisu završile proces evropskih i evroatlantskih integracija“, rekao je u svom predavanju ministar Podžić. „Međutim, to može biti i prilika. Čini se da se postulati o nedjeljivosti sigurnosti sada reafirmiraju više nego ikada prije. S tim u vezi, snažno pozdravljamo, netom odobrena, opredjeljenja i ciljeve evropskog sigurnosnog kompasa za sljedeću deceniju, koji predviđaju jačanje partnerstva sa zemljama jugoistočne Evrope i koji poštuju i podržavaju ustavnu strukturu BiH, kao države jednakopravnih svih njenih građana i tri konstitutivna naroda.“

Podžić je kazao da su jednako podsticajni zaključci vanrednog NATO samita, o podršci i pomoći koju će NATO pružiti svojim partnerima, uključujući i BiH, koji u kontekstu aktuelne krize mogu biti izloženi bilo kakvim neprincipijelnim uticajima i pritiscima.

Ured za odnose s javnošću

Tel: 033/286-680, fax: 033/286-685,
e-mail:
info@mod.gov.ba

5 FOTO GALERIJA