Vijesti

Generalmajor Ivica Jerkić na vježbi „Viking 22“ u Kraljevini Švedskoj

6.4.2022

Zamjenik načelnika Zajedničkog štaba Oružanih snaga BiH generalmajor Ivica Jerkić prisustvovao je Danu visokih zvanica međunarodne komandno-štabne vježbe "Viking 22", 5. aprila 2022. godine u Enkopingu, Kraljevini Švedskoj.

Pored generala Jerkića, pomenutom događaju su prisustvovale visoke političke i vojne delegacije zemalјa učesnika vježbe, a u ulozi domaćina prisustvovao je vrhovni komandant Oružanih snaga Švedske general Micael Byden.

Kompjuterski podržana vježba se realizira od 28. marta do 7. aprila 2022. godine u glavnom komandnom mjestu Enkopingu, Kraljevini Švedskoj, kao i na devet izdvojenih komandnih mjesta u šest različitih država. Na vježbi učestvuje i 11 pripadnika Oružanih snaga BiH, a cilj iste jeste da unaprijedi obučenost učesnika za reagiranje u sadašnjim i budućim multidimenzionalnim kriznim situacijama i mirovnim operacijama.

Tokom Dana visokih zvanica delegacije su prisustvovale prikazu jednog dijela kompjuterski podržane vježbe, nakon čega je izvršen obilazak komponenti komandnog mjesta u Enkopingu, kao i prigodan razgovor sa učesnicima predmetnog događaja, prilikom kojeg je zamjenik načelnikа Zajedničkog štaba OS BiH generalmajor Ivica Jerkić lično čestitao na visokom stepenu obučenosti i zalaganja svim pripadnicima OS BiH. On je dosadašnji tok vježbe ocijenio uspješnim te izrazio očekivanja da će tako biti nastavlјeno do 7. aprila, kada se vježba završava.

Na kraju je general Jerkić još jednom istakao da učešće na vježbi predstavlja izuzetnu priliku za pripadnike OS BiH da u multinacionalnom okruženju prezentiraju dostignuti nivo osposoblјenosti, kao i priliku za jačanje interoperabilnosti sa zemlјama učesnicama za efikasno reagiranje na krize širom svijeta.

U sastavu delegacije Oružanih snaga BiH, pored zamjenika načelnika ZŠ OS BiH generala Jerkića, nalazi se i poručnik Smail Mulić.

Ured za odnose s javnošću

Kontakt tel: 033/286-680, fax: 033/286-685,
e-mail:
info@mod.gov.ba

6 FOTO GALERIJA