Vijesti

17. godišnjica 1. pješadijskog (gardijskog) puka OS BiH i 30. godišnjica Hrvatskoga vijeća odbrane obilježena u Sarajevu

6.4.2022

U povodu obilježavanja 17. godišnjice osnivanja 1. pješadijskog (gardijskog) puka Oružanih snaga Bosne i Hercegovine i 30. godišnjice osnivanja Hrvatskoga vijeća odbrane, delegacija Ministarstva odbrane i Oružanih snaga BiH, na čelu sa zamjenikom ministra odbrane BiH za politiku i planove Mijom Krešićem i komandantom Komande za podršku OS BiH general-majorom Markom Stojčićem u srijedu, 6. aprila 2022. godine, položila je vijence na Rimokatoličkom groblju „Sveti Josip“ u Sarajevu.

Vijence je položila i delegacija Ambasade Republike Hrvatske u BiH sа vojnim atašeom RH u BiH brigadirom Davorom Kiraljom, predstavnici Ministarstva branitelja Kantona Sarajevo, braniteljskih udruženja, Hrvatskog narodnog sabora BiH i ostalih gostiju iz društveno-političkog života Sarajeva.

Zamjenik ministra odbrane BiH Mijo Krešić je tim povodom podsjetio na ulogu HVO-a u odbrani Bosne i Hercegovine (HVO) i obavezu da njihova borba i žrtva ne smiju biti zaboravljene.

„Na četrdesetak mjesta širom Bosne i Hercegovine u kojima je djelovao HVO ovih se dana sjećamo poginulih branitelja“, rekao je Krešić. „Čuvamo njihovu tradiciju i sjećanje na njih, uz obavezu da nastavimo zajedno graditi Bosnu i Hercegovinu kakvoj su se oni nadali, u punoj ravnopravnosti konstitutivnih naroda i svih ostalih koji u njoj žive.“

Nakon polaganja vijenaca, u sarajevskoj Crkvi svetih Ćirila i Metoda održana je sveta misa za poginule i preminule branitelje. Misu je predvodio vrhbosanski nadbiskup i vojni biskup BiH mons. Tomo Vukšić, u koncelebraciji sa glavnim kapelanom OS BiH don Željkom Čuturićem.

Velika vojna svečanost obilježavanja 17. godišnjice osnivanja 1. pješadijskog (gardijskog) puka OS BiH i 30. godišnjice osnivanja HVO-a održat će se u četvrtak, 7. aprila 2022. godine u mostarskoj kasarni OS BiH „Stanislav Baja Kraljević“, a centralna svečanost dan kasnije pred Hrvatskim domom Herceg Stjepana Kosače, također u Mostaru.

Ured za odnose s javnošću

Tel: 033/286-680, fax: 033/286-685,
e-mail:
info@mod.gov.ba

16 FOTO GALERIJA