Vijesti

Čestitka zamjenika ministra odbrane Mije Krešića u povodu 17 godina od formiranja 1. pješadijskog (gardijskog) puka Oružanih snaga BiH i 30. godišnjice Hrvatskog vijeća odbrane

8.4.2022

U povodu 17 godina osnivanja 1. pješadijskog (gardijskog) puka Oružanih snaga Bosne i Hercegovine i 30. godišnjice Hrvatskog vijeća odbrane, zamjenik ministra odbrane BiH za politiku i planove Mijo Krešić objavljuje prigodno obraćanje i sljedeću čestitku:

„Obilježavajući jubilarnu 30. godišnjicu Hrvatskog vijeća odbrane, koje je osnovano 8. aprila 1992. godine, kao i 17 godina od formiranja 1. pješadijskog (gardijskog) puka Oružanih snaga BiH, sjećamo se svih naših branitelja i značaja kojeg je HVO imao u odbrani domovine Bosne i Hercegovine, a posebno prostora na kojem je živio hrvatski narod.

Tih ratnih godina Hrvati su pokazali izuzetnu vojnu organiziranost, koja je za cilj imala odbranu svog doma i naroda na ovim prostorima. Vjetrovi rata pred HVO su postavili mnoge nove izazove i prepreke, kroz koje se moglo uspješno proći samo istinskim junaštvom, umijećem i požrtvovanošću. Zbog toga, danas posebno poštovanje i zahvalnost izražavamo onim bojovnicima HVO-a koji su svoje živote, kao nešto najvrijednije, dali za odbranu svoje porodice, rodne grude i naše domovine Bosne i Hercegovine. Zbog njih i njihove žrtve, naša odgovornost, predanost i iskreno djelovanje na bilo kojoj poziciji u društvu treba biti još veće. U toj žrtvi trebamo tražiti snagu za sve izazove sa kojima smo danas suočeni kao društvo.

U tim ratnim godinama bilo je i naših uspona i padova. Neka su sjećanja posebno teška, ali nas upućuju na to da na temeljima pobjeda gradimo bolju budućnost, a da na posrnućima učimo biti bolji, kako prema sebi, tako i prema drugima. Niko i nikada neće moći osporiti historijsku ulogu Hrvatskog vijeća odbrane, bez obzira na pokušaje koji i danas dolaze iz različitih centara. Neki bi htjeli potpuno iskriviti sliku i pisati neke nove historijske činjenice koje obiluju neistinama. To je bila časna odbrana i ništa neće promijeniti tu činjenicu.

Današnja struktura jedinstvenih Oružanih snaga BiH, koja je nastala na temeljima zasluga i Hrvatskog vijeća odbrane i njenih oficira, predstavlja važan segment odbrane i sigurnosti Bosne i Hercegovine. Pred vojnicima, podoficirima i oficirima Oružanih snaga BiH značajni su izazovi. Samo znanjem i istinskim zalaganjem možemo odgovoriti postavljenim zadacima i osigurati kredibilitet koji nam garantira da budemo uvažavana strana u sistemima kolektivne sigurnosti Evropske unije i NATO-a. Oružane snage BiH više su puta dokazale koliki značaj imaju i pri pomoći civilnim strukturama, a svojim djelovanjem u zemlji i međunarodnim mirovnim misijama dokazujemo da smo kontinuirano pouzdan partner.

Kroz 1. pješadijski (gardijski) puk u Oružanim snagama BiH nastavljamo njegovati vojno naslijeđe i tradiciju hrvatskog naroda i Hrvatskog vijeća odbrane. Ovaj se puk naziva gardijskim, upravo da bismo gajili sjećanja na pobjedničke gardijske brigade HVO-a, koje su u ratu izvojevale najvažnije završne vojne operacije, ključne za odbranu cjelovitosti Bosne i Hercegovine, te osigurale uslove za konačne pregovore o mirovnom sporazumu i okončanju surovog rata.

Na nama je da, cijeneći žrtvu branitelja HVO-a, nastavljamo graditi našu Bosnu i Hercegovinu kakvu su i oni željeli, slobodnu, demokratsku i naprednu zemlju, zajedničku domovinu zadovoljnih konstitutivnih naroda i svih ostalih koji u njoj ravnopravno žive. Za taj cilj mnogi su naši branitelji položili živote.

Braniteljima Hrvatskoga vijeća odbrane, pripadnicima 1. pješadijskog (gardijskog) puka, kao i svim pripadnicima hrvatske sastavnice Oružanih snaga BiH, a naročito porodicama poginulih branitelja, čestitam 30. godišnjicu Hrvatskog vijeća odbrane i 17 godina od formiranja 1. pješadijskog (gardijskog) puka Oružanih snaga BiH“, kaže se u čestitki zamjenika ministra odbrane BiH Mije Krešića.

Ured za odnose s javnošću

Tel: 033/286-680, fax: 033/286-685,
e-mail:
info@mod.gov.ba