Vijesti

Ministar odbrane BiH sastao se sa šefom Savjetodavnog tima za upravljanje municijom iz Ženeve

12.4.2022

Ministar odbrane BiH Sifet Podžić sastao se danas, 12. aprila 2022. godine, sa predstavnicima Savjetodavnog tima za upravljanje municijom (Ammunition Management Advisory Team - AMAT ), na čelu sa šefom tima Samuelom Paunilom, predstavnikom EUFOR-a brigadirom Martinom Trachlserom i gospođom Jovanom Čarapić.

Ženevski međunarodni centar za humanitarno deminiranje (GICHD) i Ured Ujedinjenih naroda za pitanja razoružanja (UNODA) uspostavili su mehanizam tehničke pomoći pod nazivom Savjetodavni tim za upravljanje municijom, sa sjedištem u Ženevi,  u januaru 2019. godine, kako bi podržali države u upravljanju municijom u skladu sa Međunarodnim tehničkim smjernicama za municiju (IATG).

Savjetodavni tim za upravljanje municijom radi na jačanju kapaciteta država za poboljšanje stepena sigurnosti upravljanja municijom, čime se na globalnom nivou doprinosi smanjenju rizika od eventualnih eksplozija i neželjenih pojava.

Ministar Podžić je predstavnike AMAT-a upoznao sa stanjem viškova i skladištenja municije i minskoeksplozivnih sredstava u vlasništvu OS BiH.

Gospodin Samuel Paunila je podržao dosadašnje napore MO i OS BiH na smanjenju broja neispravne municije i trenutne aktivnosti na implementaciji Master plana.

Predstavnici Savjetodavnog tima za upravljanje municijom u Master planu su identificirali tri oblasti u kojima nam mogu pomoći, a to su: objektivna evaluacija implementacije Master plana, obuka ključnog menadžmenta iz MO i OS BiH u sigurnosti upravljanja municijom standardnim operativnim procedurama i standardima i stalna ekspertiza po bitnim pitanjima.

Ministar odbrane se gostima zahvalio na posjeti i nesebičnoj pomoći na podizanju većeg stepena sigurnosti, kako za naše osoblje tako i za širu zajednicu.

Ured za odnose s javnošću
Tel.: 033/286-680, fax: 033/286-685,
e-mail: 
info@mod.gov.ba

5 FOTO GALERIJA