Vijesti

Posjeta generalne inspektorice Vojske SAD-a Zajedničkom štabu Oružanih snaga BiH

24.5.2022

Načelnik Zajedničkog štaba OS BiH generalpukovnik Senad Mašović sa saradnicima, 24. maja 2022. godine, primio je u posjetu generalnu inspektoricu Vojske SAD-a generalpukovnika Donnu W. Martin.

Tokom susreta bilo je riječi o aktuelnoj sigurnosnoj situaciji u regionu i svijetu, te mogućnostima za unapređenje bilateralne vojne saradnje, sa ocjenom da je saradnja Oružanih snaga BiH i Vojske SAD-a intenzivna i sadržajna i da se realizuje u obostranom interesu.

General Mašović je istakao da se bilateralna vojna saradnja u najvećoj mjeri realizuje kroz zajedničke vježbe i obuke naših oružanih snaga, te kroz angažman u misijama podrške miru, što je od ključnog značaja u izgradnji koncepta kolektivne sigurnosti i podizanja operativnih sposobnosti i interoperabilnosti Oružanih snaga BiH kako sa NATO-om tako i sa Vojskom SAD-a. Također, general Mašović je naglasio značaj SAD-a kao strateškog partnera kako Oružanih snaga BiH tako i Bosne i Hercegovine u cjelini, te se zahvalio na podršci koju Vojska SAD-a pruža BiH i njenim Oružanim snagama na putu evroatlanskih integracija.

Generalica Martin se zahvalila Oružanim snagama BiH na dugogodišnjoj uspješnoj saradnji u gotovo svim funkcionalnim područjima, te je izrazila nadu za proširenjem zajedničkih aktivnosti koje daju poseban kvalitet saradnji, a posebno u dijelu koji se odnosi na Generalni inspektorat, ističući da će Vojska i Generalni inspektorat SAD-a nastaviti sa implementacijom projekata podrške Oružanim snagama BiH.

Info-ZŠ OS BiH

6 FOTO GALERIJA