Vijesti

16. godišnja konferencija Generalnog inspektorata MO BiH i inspektora komandi i jedinica OS BiH

24.5.2022

Generalni inspektorat Ministarstva odbrane Bosne i Hercegovine u utorak 24. maja 2022. godine u Domu Oružanih snaga BiH u Sarajevu organizovao je 16. godišnju konferenciju Generalnog inspektorata MO BiH i inspektora komandi i jedinica OS BiH.

Video prilog: https://www.youtube.com/watch?v=HgfpIMbtoR4

U radu Konferencije učestvovao je ministar odbrane BiH Sifet Podžić sa svojim zamjenicima Mijom Krešićem i Mirkom Okolićem, načelnik Zajedničkog štaba OS BiH generalpukovnik Senad Mašović sa svojim zamjenicima generalmajorima Ivicom Jerkićem i Gojkom Kneževićem, a kao poseban gost učesnicima se obratila i generalna inspektorica Kopnene vojske Sjedinjenih Američkih Država generalpukovnik Donna Martin, koja boravi u posjeti MO i OS BiH.

U prisustvu voditelja svih organizacijskih cjelina MO BiH i generalskog kora OS BiH, kao i parlamentarnih i partnerskih agencija s kojima na izgradnji integriteta sarađuju MO i OS BiH, učesnicima su se obratili i samostalni izvršilac za pitanja odbrane i civilne komadne nad OS BiH u Predsjedništvu BiH Ranko Ninković, parlamentarni vojni povjerenik Boško Šiljegović, načelnik štaba EUFOR-a u BiH brigadni general Zoltán Somogy i zamjenik komandantice NATO štaba Sarajevo brigadir Baris Akbas.

Ministar Podžić je u svome obraćanju istakao da MO BiH ima jasno definisanu politiku izgradnje integriteta i sprečavanja korupcije. Kroz provođenje Politike izgradnje integriteta MO BiH razvijeni su planovi borbe protiv korupcije i izgradnje integriteta te uspostavljen e-sistem za prijavljivanje nepravilnosti u MO i OS BiH – „Etička linija“.


„Doslednom opredijeljenošću za razvoj etičkih i profesionalnih standarda prema najvišim nivoima, usvojenom nultom stopom tolerancije na korupciju, MO BiH i ja lično, pružali smo i pružat ćemo i dalje punu i bezrezervnu podršku radu Generalnog inspektorata MO BiH,“ zaključio je ministar Podžić.

„Najznačajniju ulogu u prevenciji bilo kojeg oblika nepravilnosti, kao i izgradnji integriteta svih pripadnika OS BiH ima linija vođenja i komandovanja koja se mora dodatno jačati, kako bismo bili spremni nositi se sa svim izazovima,“ rekao je general Mašović. „Ponovno pozivam komandante komandi i jedinica, učesnike ove Konferencije, da svojim svakodnevnim radom i profesionalnim odnosom prema obvezama preventivno djeluju na pojavu bilo kojeg oblika nepravilnosti u OS BiH. Prevencija i najbolјi način borbe protiv nepravilnosti u sistemu odbrane svakako je profesionalno izvršavanje zadataka i dosledno poštovanje zakonskih odredbi“.

Tokom konferencije, čijij je prvi dio održan video-linkom u ponedjeljak 23. maja, sumirani su rezultati rada cjelokupnog sistema inspektora u proteklom jednogodišnjem periodu. Tokom konferencije su identifikovani i određeni sistemski izazovi koji opterećuju rad inspektora i usložnjavaju funkcionisanje MO i OS BiH, te su kroz zaključke konferencije utvrđene težišni zadaci za naredni period.

Ured za odnose s javnošću
Kontakt tel.: 033/286-680, fax: 033/286-685,
e-mail: info@mod.gov.ba

13 FOTO GALERIJA