Vijesti

Potpisan Protokol o provođenju ispita iz turskog jezika za pripadnike OS BiH

27.5.2022

Ministarstvo odbrane Bosne i Hercegovine i turski Institut „Yunus Emre“ u Sarajevu, u petak 27. maja 2022. godine, potpisali su Protokol o provođenju ispita iz turskog jezika za pripadnike Oružanih snaga BiH.

Protokol je u ime MO BiH potpisao pomoćnik ministra odbrane BiH za upravljanje personalom Sead Muratović, a koordinator Instituta „Yunus Emre“ Mehmet Akif Yaman potpisao je u ime Instituta. Činu potpisivanja prisustvovao je i vojni ataše Republike Turske u BiH brigadir Mustafa Sitki Tatar, kao i ostali predstavnici MO i OS BiH i Ambasade Republike Turske u BiH.

Kao i ostale jezike nekoliko partnerskih zemalja, pripadnici OS BiH turski jezik uče u Centru za učenje stranih jezika Centra za profesionalni razvoj Komande za obuku i doktrinu OS BiH. Prema potpisanom Protokolu, ispiti znanja tuskog jezika provodit će se u skladu sa standardima STANAG 6001 na Institutu „Yunus Emre“ u Sarajevu.

Pomoćnik ministra Muratović i turski vojni ataše brigadir Tartar ovom su prilikom izrazili uvjerenje da će ovo pomoći daljoj vojnoj saradnji BiH i Turske, na dobrobit obje zemlje i njihovih naroda.

Ured za odnose s javnošću
Kontakt tel.: 033/286-680, fax: 033/286-685,

e-mail: info@mod.gov.ba

6 FOTO GALERIJA