Vijesti

Ceremonija otvaranja Prve godišnje konferencije podoficirskih akademija i škola u okviru NATO DEEP programa

31.5.2022

Zamjenik načelnika Zajedničkog štaba OS BiH generalmajor Ivica Jerkić, zajedno sa glavnim podoficirom Zajedničkog štaba OS BiH zastavnikom I klase Mariom Bagarićem, učestvovao je na ceremoniji otvaranja Prve godišnje konferencije podoficirskih akademija i škola u okviru NATO programa za unapređenje edukacije u oblasti odbrane (NATO DEEP), a koja se realizira od 31. maja do 2. juna 2022. godine u hotelu „Europa“ u Sarajevu.

Konferenciju organizira NATO-ovа Vrhovna komanda savezničkih snaga za Evropu (SHAPE), dok su suorganizatori Ministarstvo odbrane i Oružane snage BiH. Na konferenciji prisustvuje oko 100 učesnika zemalja članica NATO i partnerskih zemalja.

Cilj konferencije jeste predstaviti edukacijske programe i kurseve koje pružaju obrazovne institucije za školovanje podoficira, te razmotriti okvire za implementaciju programa razmjene instruktora i studenata, a u cilju proširenja bilateralne i multilateralne saradnje između predmetnih obrazovnih institucija.

General Jerkić je u svom obraćanju pomenuo da je saradnja između vojnih edukacijskih institucija važan korak u poboljšanju interoperabilnosti, a time i u suočavanju sa zajedničkim sigurnosnim izazovima današnjice. „Jačanjem naših vojnih institucija dajemo važan doprinos naporima NATO-a u izgradnji stabilnosti u evroatlantskom području i šire“, istakao je general Jerkić, te svim učesnicima konferencije poželio uspješan rad.

NATO DEEP program je značajan mehanizam partnerske saradnje na planu vojne saradnje i podrške reformama sistema odbrane, te je razvijen kao inicijativa programa Partnerstvo za mir, i nastoji da partnerskim zemljama pomogne u prilagođavanju vojnog obrazovanja njihovim potrebama, uz podršku NATO eksperata. Oružane snage BiH su uključene u aktivnosti NATO DEEP-a od 2018. godine.

Ured za odnose s javnošću

Telefon: (033) 286-680, fax: (033) 286-685,

9 FOTO GALERIJA