Vijesti

Ministar odbrane BiH Sifet Podžić prisustvovao ceremoniji otvorenja izložbe „HEMUS 2022“ u Plovdivu, Republika Bugarska

1.6.2022

Ministar odbrane Bosne i Hercegovine Sifet Podžić prisustvovao je 1. juna 2022. godine svečanoj ceremoniji otvaranja Međunarodne izložbe odbrambene opreme i usluga „HEMUS 2022“, koja se održava u Plovdivu, Republika Bugarska. U okviru posjete izložbi, ministar Podžić je imao bilateralni sastanak sa ministrom odbrane Republike Bugarske Dragomirom Zakovom.

Tokom sastanka ministra Podžića i ministra Zakova razgovaralo se o unapređenju bilateralno-odbrambene saradnje dviju zemalja koja datira od 2007. godine potpisivanjem Memorandum o razumijevanju. Saradnja se, između ostalog, tiče razvoja oružanih snaga, obuke, edukacije i učešća pripadnika oružanih snaga dviju zemalja u vojnim vježbama i mirovnim operacijama. Sagovornici su također razmijenili mišljenja po pitanju trenutnih sigurnosnih izazova u svijetu, rata u Ukrajini i njegovim refleksijama na zemlje regije i šire. U tom kontekstu, ministar Podžić je posebno naglasio važnost prisustva bugarskog vojnog kontingenta u operaciji Althea, koji u sastavu snaga EUFOR-a u BiH nastavlja doprinositi sigurnom i stabilnom okruženju u Bosni i Hercegovini.

Ministar Zakov zahvalio se ministru Podžiću na posjeti Republici Bugarskoj i izložbi HEMUS 2022, smatrajući da je to značajan forum koji može doprinijeti jačanju saradnje u oblasti odbrane, a i prilika za razmjenu znanja i iskustava. Naglasio je da će Republika Bugarska i dalje podržavati evroatlantski put Bosne i Hercegovine, uprkos svim poteškoćama i izazovima sa kojima se trenutno suočava, te izrazio očekivanja za nastavkom bilateralno-odbrambene saradnje kroz učešće u zajedničkim regionalnim inicijativama.   

Izložba HEMUS 2022, koja važi za najveću bugarsku međunarodnu odbrambenu i sigurnosnu izložbu namjenske industrije sa više od 27 godina postojanja i kojoj prisustvuju delegacije iz 68 zemalja, predstavnici NATO i EU agencija, Evropske odbrambene agencije (EDA), Evropske komisije, domaćih i međunarodnih institucija, predstavnici kompanija i komercijalnih organizacija, se nastavlja i sutra održavanjem Međunarodne naučne konferenciji na temu: „Istraživanje, tehnologija i inovacije – osnove za izgradnju novih odbrambenih sposobnosti“, a kojoj će prisustvovati i ministar odbrane Sifet Podžić.


Ured za odnose s javnošću

Telefon: (033) 286-680, fax: (033) 286-685,

E-mail:
info@mod.gov.ba

3 FOTO GALERIJA