Vijesti

Delegacije Ministarstva odbrane i Oružanih snaga BiH, Kraljevine Saudijske Arabije, UNDP-a i EUFOR-a posjetile skladište municije „Krupa“ u Hadžićima

2.6.2022

Načelnik Zajedničkog štaba OS BiH generalpukovnik Senad Mašović i pomoćnik ministra odbrane za nabavku i logistiku Borislav Jezeraškić, sa članovima delegacije Kraljevine Saudijske Arabije i Razvojnog programa Ujedinjenih naroda u Bosni i Hercegovini (UNDP), posjetili su 2. juna 2022. godine lokaciju skladišta municije i minsko-eksplozivnih sredstava Oružanih snaga BiH „Krupa“ u Hadžićima, s ciljem uvida u izvedene infrastrukturne radove na toj lokaciji.

Obilasku lokacije, između ostalih, prisustvovali su ambasador KSA u BiH Nj.E. Osamah Dahli R Alahmad, rezidentna predstavnica UNDP-a u BiH Steliana Nedera i EUFOR-ov specijalni savjetnik za municiju i naoružanje brigadir Martin Trachsler.

Cilj ovakve posjete LSM „Krupa“ bio je da se u sklopu projekta EXPLODE+ u organizaciji UNDP-a, izvrši obilazak izvedenih infrastrukturnih radova u svrhu upoznavanja sa do sada postignutim rezultatima implementacije radova, koje finansira Kraljevina Saudijska Arabija, a koja ima za cilj unapređenje sigurnosnih uslova na navedenoj lokaciji.

Prisutnima je se obratio brigadir Trachsler koji je prezentirao informacije vezane za dosadašnja dostignuća Master plana BiH o rješavanju viška naoružanja, municije i minsko-eksplozivnih sredstava. Rukovodilac projekta EXPLODE+UNDP BiH Tarik Učanbarlić predstavio je kroz prezentaciju sve detalje vezane za radove koji su se realizirali i još realiziraju u ovom projektu.

Generalpukovnik Senad Mašović se zahvalio na pruženoj podršci u vrijeme problema i izazova uzrokovanim nedostatkom finansijskih sredstava i blokadom rada državnih institucija, te naglasio kako je KSA istinski prijatelj BiH. Također, general Mašović je naveo da, zahvaljujući ovakvim projektima, BiH je jedina u regionu koja nije imala vanrednih situacija na lokalitetima skladištenja municije i minsko-eksplozivnih sredstava, jer su uslovi skladištenja značajno unaprijeđeni. Mašović je na kraju izrazio nadu da će se bilateralno-vojna saradnja između BiH i KSA u budućem periodu unaprijediti na viši nivo.

Ambasador KSA u BiH, Nj.E. Osamah Dahli R Alahmad se zahvalio na prijemu te iskazao zadovoljstvo dosadašnjom saradnjom dviju zemalja. Naglasio je da su BiH i KSA istinski prijatelji, kako je i general Mašović naveo, te da će se saradnja između ove dvije zemlje nastaviti i u budućnosti na zadovoljstvo obje strane.

Sredstvima koje je osigurala Kraljevina Saudijska Arabija za nastavak finansiranja projekta EXPLODE+ omogućeno je privođenje kraju neophodnih infrastrukturnih i sigurnosnih intervencija na lokaciji skladištenja municije „Krupa“ u Hadžićima, te samim tim povećana sigurnost skladištenja i efikasnost upravljanja zalihama municije i minsko-eksplozivnih sredstava.

Ured za odnose s javnošću

Kontakt tel: 033/286-680, fax: 033/286-685,
e-mail:
info@mod.gov.ba

9 FOTO GALERIJA