Vijesti

Zamjenik ministra odbrane BiH Mirko Okolić učestvovao na ministarskom sastanku CEDC u Republici Austriji

2.12.2022

Zamjenik ministra odbrane BiH za upravljanje resursima Mirko Okolić učestvovao je na ministarskom sastanku Centralnoevropske inicijative za odbrambenu saradnju CEDC (Central European Defence Cooperation), koji se održava od 1. do 2. decembra 2022. u Kremsu, Republika Austrija.

Zajednički cilj država članica CEDC-a (Austrije, Hrvatske, Češke, Mađarske, Slovenije, Slovačke i Poljske u statusu posmatrača) je jačanje odbrambene saradnje u skladu sa odredbama evropske Zajedničke sigurnosne i odbrambene politike, a osnovni koncept je udruživanje i dijeljenje odbrambenih sposobnosti zemalja Centralne Evrope.

Prvog dana, održan je sastanak u formatu Graz i zemalja članica Zapadnog Balkana (WB) (Austrija, Bosna i Hercegovina, Albanija, Crna Gora, Sjeverna Makedonija, Srbija), gdje se razgovaralo o statusu regionalnih projekata. U tom kontekstu zamjenik ministra Okolić je istakao da je Bosna i Hercegovina iskreno posvećena provođenju regionalnih projekata i da želi dati svoj konkretan doprinos.

Drugog dana u okviru CEDC+WB sastanka, kojim je predsjedavala ministrica odbrane Republike Austrije Klaudija Tanner, zamjenik ministra Okolić je pohvalio dosadašnju saradnju sa zemljama članicama CEDC-a, te iskazao zahvalnost Vijeću EU čiji je projekat za unapređenje operativnih kapaciteta deminerske jedinice OS BiH, u vrijednosti od 10 miliona eura, već u poodmakloj fazi.

Iskazao je razumijevanje i podršku inicijative CEDC-a za daljnje iskorake u regionalnom pristupu programima koji se tiču vojnog obrazovanja svih nivoa i jačanja obrazovno-obučnih kapaciteta, a koji bi omogućili kvalitetniju edukaciju, kako pripadnicima OS BiH tako i pripadnicima oružanih snaga drugih zemalja Zapadnog Balkana. U tom kontekstu zamjenik Okolić je ukazao na potrebu dodatnih konsultacija i donošenja odluka u institucijama BiH, zapravo na nivoima iznad Ministarstva odbrane BiH. 

Tokom sastanka razgovaralo se i o sigurnosnim izazovima, te ekonomskim i energetskim posljedicama koje su pogodile zemlje regije, a među kojima je i BiH. U tom kontekstu zamjenik ministra Okolić je iskazao očekivanja za podršku od strane EU partnera, imajući u vidu preporuku Evropske komisije o dodjeli statusa kandidata Bosni i Hercegovini.

Na kraju sastanka zamjenik ministra Okolić je naglasio da, uprkos nepovoljnom sigurnosno-strateškom okruženju, regionalne sigurnosne i odbrambene inicijative, uključujući i CEDC i Graz format, daju solidnu osnovu za daljnje iskorake i postizanje reformskih i integracijskih ciljeva Bosne i Hercegovine, zaključio je Okolić. 

Pored zamjenika ministra Mirka Okolića, u delegaciji Ministarstva odbrane BiH nalazili su se i pomoćnik ministra odbrane BiH za međunarodnu saradnju Zoran Šajinović, stručna savjetnica Violeta Kuljanin i vojni ataše Bosne i Hercegovine u Republici Austriji brigadir Edin Bajramović.

Ured za odnose s javnošću

Telefon: (033) 286-680, fax: (033) 286-685,
е-mail: info@mod.gov.ba

6 FOTO GALERIJA