Vijesti

Zamjenik ministra Galić u Rajlovcu primio visokog predstavnika Schmidta

24.3.2023

Zamjenik ministra odbrane Bosne i Hercegovine za politiku i planove Slaven Galić, u petak, 24. marta 2023. godine, u kasarni Oružani snaga BiH „Rajlovac“, u posjetu je primio visokog predstavnika međunarodne zajednice za BiH Christiana Schmidta.

Visoki predstavnik Schmidt je želio obići ovu kasarnu kao lokaciju na kojoj djeluje najveći broj pripadnika OS BiH. On se posebno prisjetio perioda kada je bio zamjenik ministra odbrane Savezne Republike Njemačke i kada je njemački kontingent međunarodnih mirovnih snaga u BiH predavao kasarnu „Rajlovac“ na upravljanje Oružanim snagama BiH.

Zamjenik ministra Galić i visoki predstavnik Schmidt obišli su vojnu ambulantu i Školu stranih jezika OS BiH u Rajlovcu. Glavni domaćin bio im je komandant lokacije brigadir Jasmin Čajić. Visokog predstavnika su zanimali uslovi života i rada u kasarni, kapaciteti i raspoloživa sredstva vojne ambulante i Škole stranih jezika.

Schmidt je posebno istakao da je za svaku vojsku važno da ima sva potrebna sredstva za rad te naglasio važnost edukacije kadrova oružanih snaga. Bio je i na času njemačkog jezika, gdje je razgovarao i sa polaznicima kursa.

„Drago nam je što smo danas u Rajlovcu imali priliku primiti visokog predstavnika“, rekao je tim povodom zamjenik ministra odbrane BiH Slaven Galić. „Kao nekadašnji zamjenik ministra odbrane SR Njemačke on potpuno razumije potrebe održavanja i razvoja oružanih snaga, u čemu nam često pomažu i nama partnerske zemlje poput Njemačke.“

„Važno nam je što i u tome imamo podršku visokog predstavnika Schmidta. Nadamo se da budući zajednički projekti razvoja OS BiH neće izostati“, zaključio je Galić.            

Ured za odnose s javnošću

Tel: 033/286-680, fax: 033/286-685,
e-mail:
info@mod.gov.ba

14 FOTO GALERIJA