Vijesti

Potpisan Plan bilateralne vojne saradnje sa Republikom Francuskom za 2023. godinu

27.4.2023

Zamjenik ministra odbrane Bosne i Hercegovine za politiku i planove Slaven Galić, u prisustvu zamjenika ministra odbrane BiH za upravljanje resursima Aleksandra Goganovića, u Sarajevu je, u četvrtak 27. aprila 2023. godine, sa pomoćnikom direktora Glavnog direktorata za međunarodne odnose i strategiju (DGIRS) francuskog ministarstva odbrane viceadmiralom Christopheom Lucasom potpisao Plan bilateralne vojne saradnje BiH i Republike Francuske za 2023. godinu.

Godišnji planovi bilateralne vojne saradnje sa Francuskom potpisuju se i realiziraju od 2008. godine, a najvećim dijelom se odnose na školovanje i obuku pripadnika Oružanih snaga BiH u Francuskoj, saradnju u radu Centra za obuku za operacije podrške miru (SOOPM/PSOTC) na Butmiru i Školi stranih jezika OS BH u Rajlovcu. Planom za 2023. godinu zadržan je kontinuitet aktivnosti bilateralne saradnje, a predviđena je realizacija dvije zajedničke aktivnosti u Francuskoj i devet aktivnosti u Bosni i Hercegovini.

Čin potpisivanja Plana upriličen je nakon zajedničkog sastanka na kome su učestvovali i otpravnik poslova Republike Francuske u BiH Stephane Maicon, nerezidentni francuski vojni ataše brigadir Pierre Desjeux, šefica Kabineta zamjenika ministra odbrane BiH za politiku i planove Danijela Bilić i ostali saradnici.

Na sastanku je konstatirano obostrano zadovoljstvo dosadašnjom saradnjom, ali i želja da se postojeća saradnja intenzivira. Razmatrane su mogućnosti unapređenja programa za učenje francuskog jezika u OS BiH te daljnje školovanje pripadnika OS BiH na Ratnoj školi u Francuskoj. Delegacije su razmijenile stavove i o sigurnosnoj situaciji u Evropi, a u kontekstu rata u Ukrajini.

„Nadam se da ćete u narednom periodu možda donijeti odluku o otvaranju pozicije vojnog atašea na rezidentnom osnovu, koji će, što je praksa mnogih zemalja EU i NATO-a, biti stalno smješten u Sarajevu“, rekao je zamjenik ministra Galić, ističući želju da se vojna saradnja još više intenzivira. Pri tome je zahvalio Ambasadi Republike Francuske u BiH na dosadašnjim projektima pomoći BiH. Konstatirao je i da bi ubrzano članstvo u EU i NATO za zemlje kandidate bio adekvatan odgovor za prevazilaženje trenutnih sigurnosnih izazova.

Zamjenik ministra Goganović je konstatirao kako je Francuska dokazani prijatelj svih građana BiH, što se posebno vidi u podršci BiH za članstvo u Evropskoj uniji. Istakao je da građani BiH znaju šta je rat, te da će uvijek glasati za mir.

Članovi francuske delegacije su naglasili kako je iz fondova EU za pomoć privredi BiH i olakšavanju energetske tranzicije u našoj zemlji izdvojeno 70 miliona eura te da je od toga 21 posto sredstava omogućila Francuska.

Viceadmiral Lucas je konstatirao kako je Francuska spremna proširiti saradnju i na polju jačanja kibernetičke sigurnosti te pohvalio aktivnosti u okviru PSOTC-a, kao i Centra za protivminsko djelovanje OS BiH.

Ured za odnose s javnošću

Tel: 033/286-680, fax: 033/286-685,

e-mail: info@mod.gov.ba

6 FOTO GALERIJA