Vijesti

Vojni ataše BiH u Republici Austriji na 78. godišnjici oslobođenja logora Mauthausen

8.5.2023

Vojni ataše Bosne i Hercegovine u Republici Austriji brigadir Edin Bajramović učestvovao je 7. maja 2023. godine u obilježavanju Dana sjećanja na žrtve i oslobađanje preostalih zatočenika nacističkog logora Mauthausen, najvećeg koncentracionog logora na teritoriji današnje Republike Austrije.

U prisustvu vojnog atašea Bajramovića bili su i kadeti Oružanih snaga Bosne i Hercegovine Dragan Lajšić i Mensud Tutkur koji se školuju na prestižnoj Terezijanskoj vojnoj akademiji u Republici Austriji.

Vojni ataše Bajramović je u ime Bosne i Hercegovine položio vijenac na spomen obilježje u Mauthausenu, odajući tako počast žrtvama ovog nacističkog logora.

Nakon završenog mimohoda prisutnih delegacija iz više od 60 zemalja, delegacija Ambasade Bosne i Hercegovine je odala počast i žrtvama iz Bosne i Hercegovine ispred spomen ploče na Zidu plača, koja je posvećena građanima i građankama iz Bosne i Hercegovine koji su pali kao žrtve fašizma, i koja je simbol sjećanja na nekoliko hiljada ljudi iz Bosne i Hercegovine interniranih u logoru Mauthausen, od kojih veliki broj nije dočekao dan oslobođenja logora, 5. maja 1945. godine.

Info - Ured vojnog atašea BiH u Republici Austriji