Vijesti

Ministar Helez govorio na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu: „Bit ćemo 33. članica NATO-a“

8.5.2023

Ministar odbrane Bosne i Hercegovine Zukan Helez govorio je 8. maja 2023. godine na Fakultetu političkih nauka (FPN) u Sarajevu, te se založio za što tješnju saradnju institucija vlasti sa ovim fakultetom, kao i ostalim sličnim akademskim ustanovama u BiH.

Govoreći pred grupom studenata Odsjeka sigurnosnih i mirovnih studija i Odsjeka politologije na FPN-u, ministar je naglasio da članstvo u Sjevernoatlantskom savezu (NATO) i Evropskoj uniji nema alternativu. On je konstatirao da u složenim političkim i sigurnosnim okolnostima kakve vladaju u Evropi, ali i svijetu, samo NATO može ponuditi efikasan sigurnosni kišobran za sve građane naše zemlje.

„Čvrsto vjerujem da velika većina naših građana podržava vrijednosti koje možemo očuvati članstvom u NATO-u. Za to su se već deklarirala nadležna politička tijela države. Finska je postala 31. članicom, a Švedska je trenutno na čekanju. Uvjeren sam da ćemo mi biti 33. članica NATO-a“, rekao je ministar Helez, izražavajući uvjerenje da će u cijeloj zemlji ipak prevladati politika koja u prvom redu ima interes cjelokupnog stanovništva BiH. 

Ministra Heleza su na FPN-u dočekali dekan prof. dr. Sead Turčalo, prodekan za nastavu prof. dr. Elvis Fejzić, šef Odsjeka sigurnosnih i mirovnih studija prof. dr. Mirza Smajić i šef Odsjeka politologije prof. dr. Elmir Sadiković. Oni su pohvalili dosadašnju saradnju MO BiH i FPN-a, koja se temelji na programima koji spajaju akademske standarde sa praktičnim iskustvima na polju odbrane i sigurnosti. Sagovornici su se složili kako je zajednički interes da se međusobna saradnja dalje proširuje te da bi posebno mogla doći do izražaja pri formiranju budućeg vojnog koledža u BiH, za kojeg postoji interes kako u zemlji tako i u inostranstvu.

U svom uvodnom izlaganju ministar Zukan Helez je predstavio aktuelne izazove sa kojima se danas suočavaju Ministarstvo odbrane i Oružane snage BiH. Posebno je govorio i o brojnim međunarodnim susretima u kojima je učestvovao kao ministar odbrane, ali i kao zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH te naglasio značaj savezništva sa Sjedinjenim Američkim Državama. Istakao je važnost što je uspješno izglasano povećanje vojnog budžeta i podignut materijalni standard pripadnika OS BiH, priveden kraju projekat nove vrlo savremene vojne uniforme za OS BiH, kao i dodatne nabavke američkih helikoptera. Kao glavne sigurnosne rizike pomenuo je rat u Ukrajini te kibernetičke i hibridne prijetnje prema BiH.

U svom obraćanju studentima, ministar Helez je posebno naglasio da mogu biti ponosni na Oružane snage BiH, čiji pripadnici svojom osposobljenošću i profesionalizmom stalno pokazuju da ravnopravno rade rame uz rame sa pripadnicima vojski najrazvijenijih zemalja. On ih je pozvao da vole svoju zemlju, da rade na svom akademskom razvoju te da svojim znanjem i zalaganjem rade na jačanju države Bosne i Hercegovine.

Ministrovoj posjeti Fakultetu političkih nauka u Sarajevu, uz saradnike, prisustvovao je i šef Kabineta ministra odbrane BiH Salko Beba.  

Ured za odnose s javnošću

Tel: 033/286-680, fax: 033/286-685,

e-mail: info@mod.gov.ba

4 FOTO GALERIJA