Vijesti

Zamjenik ministra odbrane BiH Galić primio ambasadora Mađarske u BiH

9.5.2023

Zamjenik ministra odbrane Bosne i Hercegovine za politiku i planove Slaven Galić, u utorak 9. maja 2023. godine, u Sarajevu je u nastupnu posjetu primio ambasadora Mađarske u BiH Nj.E. Krisztiána Pósu.

Sagovornici su razgovarali o vojnoj saradnji između dvije zemalje, pri čemu je posebno istaknuta značajna uloga koju mađarski kontingent ima u sastavu Snaga Evropske unije (EUFOR) u BiH. Zamjenik ministra Galić je naglasio da je Mađarska jedan od ključnih partnera Bosne i Hercegovine.

Ambasador Pósa je istakao da su Bosna i Hercegovina i zapadni Balkan jedan od ključnih prioriteta za Mađarsku, koja aktivno podržava euroatlantski put Bosne i Hercegovine, u cilju izgradnje mira i stabilnosti. Naglasio je da je Mađarska odigrala jednu od ključnih uloga u realizaciji donacije iz Evropskog fonda za mir (EPF) od 10 miliona eura za deminersku opremu Oružanim snagama BiH, a putem Misije organizacije za evropsku sigurnost i saradnju (OSCE) u BiH pomogla je i modernizaciju vojnih skladišta u Bosanskoj Krupi i Kuli. Također, sa 200.000 vakcina Mađarska je u vrhu zemalja koje su pomogle BiH u borbi proti pandemije COVID-19.

„Svaki korak za koji u BiH postoji konsenzus za nas je od velike važnosti i uvijek ćemo biti spremni ga podržati“, naglasio je ambasador Pósa.

Zamjenik ministra Galić se zahvalio mađarskom ambasadoru na svim projektima podrške Oružanim snagama BiH te istakao otvorenost za programe proširenja te saradnje. Mađarska uskoro preuzima predsjedanje Evropskom unijom, što oba sagovornika vide kao dodatnu mogućnost za povećanje saradnje, uključujući tu i mađarsku spremnost za razvojne programe sa firmama vojne industrije BiH.

Sastanku su prisustvovali i šef Kabineta zamjenika ministra odbrane BiH za politiku i planove Danijela Bilić, vojni ataše Mađarske u BiH pukovnik Attila Sándor i diplomatski predstavnik Ambasade Mađarske za poslove s NATO-om u BiH Csaba Félegyházi.

Ured za odnose s javnošću
Tel: 033/286-680, fax: 033/286-685,

e-mail: info@mod.gov.ba

3 FOTO GALERIJA