Vijesti

Pripadnici MO i OS BiH na katoličkom hodočašću u francuskom Lurdu

11.5.2023

Predvođeni vrhbosanskim nadbiskupom i apostolskim upraviteljem Vojnog ordinarijata u BiH mons. Tomom Vukšićem, pripadnici Oružanih snaga i Ministarstva odbrane BiH katoličke vjeroispovijesti od 8. do 16. maja 2023. godine hodočaste na 63. međunarodnom vojnom hodočašću u francuskom mjestu Lurdu, na kojem učestvuju vojnici i policajci iz više od 30 zemalja svijeta.

Na čelu delegacije Ministarstva odbrane i Oružanih snaga BiH su zamjenik ministra odbrane BiH za politiku i planove Slaven Galić i zamjenik načelnika Zajedničkog štaba Oružanih snaga BiH za operacije generalmajor Ivica Jerkić.

63. međunarodno vojno hodočašće obuhvata bogat duhovni program, koji službeno otpočinje u petak 12. maja, simbolizirajući susret zaraćenih strana u Drugom svjetskom ratu, u ovom francuskom gradiću, gdje se, prema predanju, 1858. godine djevojčici Bernardici Soubirous ukazala Djevica Marija.

Pripadnici MO i OS BiH hodočašće su započeli misnim slavljem na Plehanu u BiH 8. maja u crkvi svetog Marka. Dan kasnije sastali su se sa hodočasnicima iz sastava Oružanih snaga Republike Hrvatske u Avinjonu, te imali zajedničku svetu misu.

U četvrtak 11. maja pred Špiljom ukazanja u Lurdu, nakon zajedničke svete mise na hrvatskom jeziku, uslijedila je vojna procesija i Križni put. 


Ured za odnose s javnošću

Tel: 033/286-680, fax: 033/286-685,

e-mail:
info@mod.gov.ba

4 FOTO GALERIJA