Vijesti

General Mašović na sastanku načelnika generalštabova / štabova EU u sjedištu Vojnog komiteta EU u Briselu

12.5.2023

Načelnik Zajedničkog štaba Oružanih snaga Bosne i Hercegovine generalpukovnik Senad Mašović prisustvovao je 11. maja 2023. godine sastanku na nivou načelnika generalštabova / štabova Evropske unije u sjedištu Vojnog komiteta EU u Briselu.

Sastanku su prisustvovali i šef Vojnog dijela Misije BiH pri NATO brigadir Edin Fako i šef Kabineta NZŠ OS BiH pukovnik Nedim Biščević.

Na sastanku se razgovaralo o EU vođenim misijama, između ostalih i o EU vođenoj misiji u Centralnoafričkoj Republici, u kojoj učestvuju i OS BiH. Pored toga, razgovarano je i o globalnoj sigurnosnoj situaciji, te je zaključeno da je neophodno dalje jačanje odbrambenih kapaciteta.

Generalpukovnik Mašović je izrazio privrženost OS BiH evroatlantskim integracijama, te nadu u nastavak pozitivne saradnje EU sa OS BiH, kako kroz obrazovanje i zajedničku obuku, tako i kroz učešće pripadnika OS BiH u EU vođenim misijama u svijetu, kao i o daljnjoj izgradnji odbrambenih kapaciteta.

Na marginama sastanka, generalpukovnik Mašović susreo se sa vrhovnim komandantom savezničkih snaga za Evropu, generalom Kristoferom Kavolijem (Christopher Cavoli, SACEUR), a također se sastao sa načelnicima generalštabova više zemalja, sa kojima je razgovarao o sigurnosnim izazovima sa kojima se suočava svijet, ali i Bosna i Hercegovina. Također je razgovarano o jačanju bilateralne saradnje između oružanih snaga savezničkih zemalja i OS BiH kroz različite vidove kooperacije. Načelnici generalštabova izrazili su spremnost za pružanje pomoći OS BiH, a u cilju jačanja sposobnosti OS BiH, kao i podršku odbrambenom sistemu na putu ka evroatlantskim integracijama.

Sastankom Vojnog komiteta EU predsjedavao je general Robert Briger (Robert Brieger), predsjedavajući Vojnog komiteta EU.

Tokom boravka u Briselu, general Mašović, u pratnji brigadira Edina Fake, prisustvovao je prijemu, čiji je domaćin bio predsjedavajući Vojnog komiteta NATO admiral Rob Bauer (Rob Bauer). Tokom prijema, general Mašović imao je priliku da razgovara sa admiralom Bauerom, kao i sa mnogim prisutnim generalima.

Ured za odnose s javnošću

Kontakt tel: 033/286-680, fax: 033/286-685,

e-mail: info@mod.gov.ba

4 FOTO GALERIJA