Vijesti

Sastanak ministra odbrane BiH Heleza sa ambasadorom Republike Turske u BiH Nj.E. Girginom

19.5.2023

Ministar odbrane Bosne i Hercegovine Zukan Helez, zajedno sa zamjenikom za upravljanje resursima Aleksandrom Goganovićem, u petak, 19. maja 2023. godine, u službenu je posjetu primio ambasadora Republike Turske u BiH Nj.E. Sadika Babüra Girgina.

Razgovarano je o bilateralnoj vojnoj saradnji BiH i R. Turske te obostrano konstatirano da je ta saradnja na izuzetno velikom nivou. Ambasador Girgin je zahvalio ministru Helezu na sveukupnom angažmanu zaposlenih Ministarstva odbrane i pripadnika Oružanih snaga BiH na iskazanoj pomoći Turskoj u vrijeme katastrofalnih potresa, kada su OS BiH uputile spasilački tim, a zaposleni u MO i OS BiH prikupili finansijska sredstava u iznosu od 160.000 KM za pomoć stradalom stanovništvu Turske.

Ministar Helez je konstatirao da je Turska uvijek bila respektabilan partner Bosni i Hercegovini i kao jaka članica NATO-a, ali i kao zemlja koju za BiH vežu jake historijske veze.

Zamjenik ministra Goganović je istakao da je Turska važna globalna sila i partner te da je u najtežim trenucima potresa bila u mislima svih zaposlenih u MO i OS BiH.

„Narod BiH je pokazao da Bosna i Hercegovina ima srce veće i od same Bosne i Hercegovine. Za nas je važno da uz sebe imamo jakog partnera, koji je uz nas“, rekao je tim povodom ambasador Grigin.

On je podsjetio kako je Turska pomogla BiH u vrijeme katastrofalnih poplava 2014. godine te nakon toga podržala i obuku timova za spašavanje BiH. Ambasador  Girgin je konstatirao da će Turska pokušati slično pomoći BiH i kad su u pitanju aktuelne poplave na sjeveru naše zemlje.

Ministar Helez i zamjenik Goganović su zahvalili ambasadoru na izuzetno značajnoj pomoći koju R. Turska pruža školovanju kadrova, održavanju važne tehnike, razvoju i modernizaciji OS BiH, a posebno kad je u pitanju podrška kroz realizaciju sporazuma o vojno-finansijskoj saradnji BiH i Turske.

Ambasador  Girgin je zaključio da će BiH uvijek imati pomoć Turske na putu punopravnog članstva u NATO savezu, ali i u Evropskoj uniji. Izrazio je uvjerenje da će se međusobna saradnja i dalje razvijati, posebno i na polju suočavanja sa globalnim prijetnjama, uključujući i borbu protiv terorizma.

Sastanku su prisustvovali i turski vojni ataše u BiH brigadir Mustafa Sitki Tatar i šef Kabineta ministra odbrane BiH Salko Beba i ostali saradnici.

Ured za odnose s javnošću

Tel: 033/286-680, fax: 033/286-685,

e-mail: info@mod.gov.ba

4 FOTO GALERIJA