Vijesti

Ministar Helez na sastanku MMF-a u Tivtu: „BiH spremna fiskalnim mjerama zaštiti najugroženije kategorije“

25.5.2023

Zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i izabrani guverner MMF-a za Bosnu i Hercegovinu Zukan Helez učestvuje na sastanku Konstituence Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) i Svjetske banke, koji se održava u Tivtu, Crna Gora, od 24. do 26. maja 2023. godine.

Sastanak se realizira kroz panel diskusije sa sljedećim temama: Prema stabilnoj i prosperitetnoj budućnosti, Migranti, izbjeglice i društva, i Čuvari galaksije: težnja ekonomskoj stabilnosti.

Predstavnici zemalja Holandsko-belgijske konstituence težišno razgovaraju o ekonomskom razvoju i finansijskoj stabilnosti, kao i njihovoj fiskalnoj i monetarnoj politici u vrijeme izražene inflacije i nestabilnog ekonomskog okruženja na globalnom planu.

Ministar Helez je u izlaganju posebno elaborirao trenutno stanje ekonomije u Bosni i Hercegovini sa osvrtom na globalna, kontinentalna i regionalna kretanja i njihov uticaj na ekonomski i monetarni položaj naše zemlje.

 „Monetarne mjere, poremećaji u lancima snabdijevanja, energetska kriza, visoka stopa inflacije, kao i stanje ekonomije naših najznačajnijih ekonomskih partnera, uveliko utiču na ekonomsku situaciju u zemlji. Trenutni nivo inflacije u našoj zemlji i dalje je nepovoljan, ali mi poduzimamo sve neophodne mjere na zaštiti ugroženih kategorija stanovništva kroz očuvanje kupovne moći, uvažavajući naš fiskalni kapacitet“, istakao je ministar Helez.

Naglasio je veliki značaj paketa pomoći Evropske unije za podršku najugroženijim kategorijama stanovništva i malim i srednjim preduzećima za projekte energetske efikasnosti, koji će se implementirati putem budžeta entiteta i Brčko distrikta.

Odgovorni u strukturama vlasti nastavljaju održavati nisku cijenu električne energije, kako za stanovništvo tako i za privredne subjekte, što je u stvari svojevrsna komparativna prednost.

„Inflacija je u BiH uglavnom uvezena, ona se konvencionalno rješava usporavanjem ekonomskih aktivnosti, no mi, kao mala otvorena ekonomija, moramo učiniti sve da stimulišemo ekonomski rast kroz kapitalne investicije i kroz provođenje reformi koje vode unapređenju konkurentnosti privrede. Učinit ćemo sve što je u našoj moći da ubrzamo izgradnju putne, željezničke i, naravno, energetske infrastrukture, koja će našu zemlju učiniti atraktivnijom za investicije, a javne investicije će ohrabriti i privatne“, naglasio je ministar Helez.

Bosna i Hercegovina se opredijelila da svojim fiskalnim mjerama zaštiti najugroženije slojeve stanovništva i to će nastaviti raditi i u narednom periodu.

Holandsko-belgijsku konstituencu, osim BiH, čini još 14 zemalja: Armenija, Bugarska, Belgija, Kipar, Gruzija, Hrvatska, Izrael, Luksemburg, Makedonija, Moldavija, Nizozemska, Rumunija, Ukrajina i Crna Gora.

Konstituencom trenutno predsjedava Nizozemska, a ovo zasjedanje je priprema za Godišnji sastanak Grupe Svjetske banke i MMF-a, koji će se održati u Marakešu –Maroko, ove godine.

Sastanku MMF-a, pored ministra Heleza, prisustvuju i guverner Centralne banke BiH Senad Softić i šef Kabineta ministra odbrane Salko Beba.

Ministar Helez će sutra imati i odvojeni sastanak sa Alfredom Kammerom, direktorom MMF-ovog odjela za Evropu.

Ured za odnose s javnošću

Telefon: (033) 286-680, fax: (033) 286-685,

E-mail: info@mod.gov.ba

11 FOTO GALERIJA