Vijesti

Sastanci ministra Heleza sa zvaničnicima MMF-a i Svjetske banke u Crnoj Gori

26.5.2023

U okviru sastanka Konstituence Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) i Svjetske banke koji se održava u Tivtu, zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i izabrani guverner MMF-a za Bosnu i Hercegovinu Zukan Helez 26. maja 2023. godine imao je odvojene bilateralne sastanke sa direktorom MMF-ovog odjela za Evropu Alfredom Kammerom i potpredsjednicom Svjetske banke Antonellom Bassani.

Tokom sastanka ministra Heleza i direktora MMF-ovog odjela za Evropu Alfreda Kammera, razgovaralo se o primjeni zakona o PDV-u, kontroli bankarskog sektora te izdvajanju za najosjetljivije kategorije. U tom pogledu sagovornici su istakli potrebu jačanja makroekonomske stabilnosti i jačanja ekonomije u Bosni i Hercegovini, te jačanja reformi u okviru procesa pristupanja Evropskoj uniji.

Direktor MMF-a Kammer je iskazao opredjeljenje za davanje nalaza i mišljenja MMF-a, uz očekivanje da se mišljenje MMF-a o stanju ekonomije u Bosni i Hercegovini javno objavi, obzirom da je takva praksa u 191 zemlji svijeta. Također, naglasio je da MMF gleda na Bosnu i Hercegovinu kao jedinstveno ekonomsko tržište. Razgovaralo se i o potrebi usvajanja zakona o gasu u Bosni i Hercegovini.

Na sastanku ministra Heleza sa predstavnicima Svjetske banke, predvođene potpredsjednicom Svjetske banke Antonellom Bassani, razgovaralo se o projektima Svjetske banke namijenjenih za Bosnu i Hercegovinu, a koji se tiču ulaganja i privlačenja privatnih investitora za ulaganje u aerodrom Sarajevo, zaštite i čišćenja rijeke Miljacke, kao i projektu zelene energije i smanjenja emisije CO2.

U kontekstu ekonomskog tržišta Bosne i Hercegovine razgovarano je o projektu podrške i jačanja privatnog sektora, te povećanju privatnih investicija u BiH. Istaknuto je da strani investitori nemaju problem sa sigurnosnim ambijentom u Bosni i Hercegovini, već sa povjerenjem u ulaganje.

Sastancima sa predstavnicima MMF-a i Svjetske banke, pored ministra Heleza, prisustvovali su i guverner Centralne banke BiH Senad Softić i šef Kabineta ministra odbrane Salko Beba.

Ured za odnose s javnošću

Telefon: (033) 286-680, fax: (033) 286-685,

E-mail: info@mod.gov.ba

7 FOTO GALERIJA