Vijesti

Specijalisti OS BiH provodili aktivnost sa američkim strateškim bombarderima B-1B

30.5.2023

Visoka delegacija Ministarstva odbrane i Oružanih snaga Bosne i Hercegovine, na čelu sa ministrom odbrane Zukanom Helezom te načelnikom Zajedničkog štaba OS BiH generalpukovnikom Senadom Mašovićem i njegovim zamjenikom generalmajorom Ivicom Jerkićem, 30. maja 2023. godine, u sarajevskom naselju Grdonj, prisustvovala je preletu dva američka strateška bombardera B-1B, koji su u području Tuzle obavljali aktivnosti sa pripadnicima OS BiH.

Među visokim zvanicama bili su i član Predsjedništva BiH Željko Komšić, ambasadori SAD-a i Norveške u BiH, Nj.E. Michael Murphy i Nj.E. Olav Reinertsen, te generalni inspektor MO BiH brigadni general Mirsad Ahmić.

Američki bombarderi B-1B Lancer nad Sarajevom su doletjeli iz područja Trebinja te nakon preleta glavnog grada BiH produžila do Tuzle, gdje su uspostavili kontakt sa specijalistima za navođenje i kontrolu bliske zračne podrške Oružanih snaga BiH.

U prigodnom obraćanju medijima, ministar Helez je rekao: „Današnji događaj je plod dvadesetogodišnje saradnje Oružanih snaga BiH sа Vojskom SAD-a. Oružane snage BiH su kroz ovaj vid obuke, odnosno navođenje ovih borbenih aviona, osposobljene za izvršavanje najsloženijih zadataka. SAD su naš ključni partner i garant teritorijalnog integriteta i suvereniteta BiH“, rekao je Helez.

„Naše oružane snage su dokazale sposobnost rada sa razvijenijim vojskama više puta. Ova današnja zajednička aktivnost je potvrda da Sjedinjene Američke Države čvrsto stoje u Bosni i Hercegovini“, istakao je ovom prilikom član Predsjedništva BiH Željko Komšić.

Ambasador SAD Murphy je kazao: „Američka podrška OS BiH traje 20 godina i neuništiva je. Ona je svakim danom sve jača, jer je naša zemlja iskreni prijatelj Bosni i Hercegovini.“

U obraćanju medijima general Mašović istakao je da se u procesu jačanja i modernizacije OS BiH Vojska SAD-a pokazala glavnim partnerom. „Snaga se mjeri u tome koga imate za prijatelja, a SAD je naš potvrđen prijatelj“, rekao je Mašović.

Prema planu, par američkih strateških bombardera B-1B Lencer napušta zračni prostor BiH u rano poslijepodne istog dana u području Bihaća.

Ured za odnose s javnošću

Tel: 033/286-680, fax: 033/286-685,

e-mail: info@mod.gov.ba

14 FOTO GALERIJA