Vijesti

Ministarstvo odbrane BiH raspisalo konkurs za prijem na vojne akademije Republike Turske

1.6.2023

Ministarstvo odbrane Bosne i Hercegovine, u četvrtak 1. juna 2023. godine, raspisalo je konkurs za prijem na vojne akademije Republike Turske.

Na turske vojne akademije će se primiti sljedeći broj kandidata iz Bosne i Hercegovine:

- Vojna akademija kopnene vojske, 14 kandidata;

- Zrakoplovna vojna akademija, 6 kandidata;

- Vojna medicinska akademija, 2 kandidata.

Na konkurs se mogu prijaviti mladići i djevojke iz civilstva, koji su uspješno završili srednju školu s najmanjom ukupnom ocjenom „vrlo dobar“, koji imaju ukupan prosjek ocjena iz matematike najmanje „vrlo dobar“ u posljednje dvije godine u kojima su imali predmet matematiku, te koji na dan 01. 09. 2023. godine neće biti stariji od 21 godine (za vazduhoplovnu i akademiju kopnene vojske) ili neće biti stariji od 20 godina (za vojnu medicinsku akademiju).

Školovanje kadeta na Vojnoj akademiji kopnene vojske i Zrakoplovnoj akademiji Republike Turske traje pet godina, a na Vojnoj medicinskoj akademiji traje sedam godina. Na prvoj godini kadeti će učiti turski jezik.

Za prijem se zahtjeva dobro poznavanje engleskog jezika (test ALCPT - minimalno 60 bodova), poznavanje rada na računaru (Word, Excel, Power Point, Internet), dobro zdravlje i fizička  pripremljenost te da kandidat ili kandidatkinja imaju tjelesnu visinu i težinu u okviru definiranih standarda Oružanih snaga R. Turske.

Detaljni uslovi konkursa za svaku od navedenih akademija objavljeni su na službenoj web-stranici MO BiH, www.mod.gov.ba, na linkovima Oglasi/Konkursi (shorturl.at/bpDEU) i Postani pripadnik OS BiH (shorturl.at/dy014). Konkurs je otvoren 15 (petnaest) dana od dana objavljivanja.

Po završetku školovanja, kadet ili kadetkinja će potpisati ugovor za vojnu službu u početnom činu oficira Oružanih snaga Bosne i Hercegovine – potporučnik. Eventualna dodatna pitanja zainteresirani mogu uputiti na email adresu kadet@mod.gov.ba.

Ured za odnose s javnošću
Tel: 033/286-680, fax: 033/286-685,
e-mail: info@mod.gov.ba