Vijesti

Ministar odbrane BiH Helez primio prvog predsjedavajućeg nekadašnje Komisije za reformu odbrane BiH

1.6.2023

Ministar odbrane Bosne i Hercegovine Zukan Helez, u četvrtak 1. juna 2023. godine, primio je u posjetu prvog predsjedavajućeg nekadašnje Komisije za reformu odbrane BiH Jamesa Lochera.

Locher je svojevremeno predsjedavao tijelom domaćih i stranih zvaničnika, koji su aktivnim radom i dogovorom stvorili okolnosti za formiranje Ministarstva odbrane i Oružanih snaga BiH te kreirali i Zakon o odbrani BiH.

Ministar Helez je prema gostu izrazio najveće poštovanje za posao koji je razultirao razumnim kompromisom, na osnovu kojeg se reforma sistema odbrane i danas smatra najuspješnijom reformom u Bosni i Hercegovini.

„Vaša vizija i sposobnost nalaženja rješenja za složene izazove učinile su Vas rodonačelnikom današnjih Oružani snaga BiH, koje s pravom nazivamo boljim dijelom bosanskohercegovačkog društva. Naše Oružane snage djeluju na korist svih građana naše zemlje, a ponosno nas i uspješno predstavaljaju i u međunarodnim mirovnim misijama“, rekao je ministar Helez.

Ministrov gost je istakao hrabrost koju su posjedovali domaći članovi Komisije za reformu odbrane BiH pri donošenju ključnih odluka u stvaranju OS BiH. On je izrazio zadovoljstvo činjenicom što se može primijetiti napredak u daljem razvoju sistema dobrane BiH. Lochera je posebno zanimao proces bilaterlane vojne saradnje Bosne i Hercegovine i Sjedinjenih Američkih Država te smijer u kojem bi se ta saradnja dalje mogla razvijati.        

Ministar odbrane BiH Zukan Helez istakao je ogromni značaj kojeg partnerstvo sa SAD-om donosi Bosni i Hercegovini na njenom putu ka euroatlantskim inegracijama, te da se to posebno odnosi na saradnju ministarstava odbrane ove dvije zemlje. Helez je izrazio nadu da će ta saradnja biti još šira.

Sastanku su prisustvovali i glavni vojnopolitički savjetnik NATO Štaba Sarajevo Christian Haupt i šef Kabineta ministra odbrane BiH Salko Beba.

Ured za odnose s javnošću
Tel:033/286-680,fax:033/286-685,
e-mail: 
info@mod.gov.ba

4 FOTO GALERIJA