Vijesti

Ministar odbrane BiH Helez i zamjenik ministra Goganović primili komandanta južnog krila NATO-a admirala Munscha

2.6.2023

Ministar odbrane Bosne i Hercegovine Zukan Helez, zajedno sa zamjenikom za upravljanje resursima Aleksandrom Goganovićem, u petak 2. juna 2023. godine, u službenu je posjetu primio komandanta Zajedničke komande snaga NATO-a (JFC) sa sjedištem u Napulju američkog admirala Stuarta Munscha.

Sastanku su prisustvovali i komandantica NATO Štaba Sarajevo brigadni general Pamela McGaha, pomoćnik ministra odbrane BiH za međunarodnu saradnju Zoran Šajinović, šef Kabineta ministra odbrane BiH Salko Beba te ostali saradnici. Sagovornici su razgovarali o aktivnostima i planovima razvoja Oružanih snaga BiH, saradnji sa Sjevernoatlantskim savezom (NATO), kao i sigurnosnoj situaciji u Evropi.

Ministar Helez je istakao izvrsnu saradnju MO i OS BiH sa NATO Štabom Sarajevo. On je upoznao admirala Munscha sa činjenicom da je vojni budžet BiH po prvi put povećan za 28 posto, što je iskorišteno za poboljšanje statusa pripadnika OS BiH. Naglasio je i prioritete u provođenju Programa reformi BiH i Pregleda odbrane BiH. Posebno se osvrnuo na činjenicu da, nakon jednogodišnjeg zastoja u odlučivanju, OS BiH nastavljaju učešće u međunarodnim mirovnim misijama u Kongu, Maliju i Centralnoafričkoj Republici te da su pokrenute inicijative prema Predsjedništvu BiH za proširenje doprinosa BiH u misijama UN-a i NATO-a.

Zamjenik ministra odbrane BiH Goganović također se pohvalno izrazio o saradnji BiH sa NATO-om, te naglasio da je ta saradnja u funkciji mira i stabilnosti. On je izrazio očekivanje da će se u najkraćem roku oformiti novi saziv Komisije za saradnju sa NATO-om, u kojem će zamjenik ministra Goganović imati dužnost potpredsjednika. Naglasio je uvjerenje da će Komisija raditi na obostrano zadovoljstvo i BiH i NATO-saveza.    

Kao komandant južnog krila NATO-a admiral Munsch je naglasio da sigurnosni izazovi u Evropi zahtijevaju jačanje odbrambenih kapaciteta te izrazio važnost dalje podrške razvoju OS BiH. U tom pogledu istakao je kako će tome pomoći NATO-ova inicijativa za jačanje sigurnosnih i odbrambenih kapaciteta BiH, aktivnosti u okviru NATO-ovog programa Partnerstva za mir, kao i dalje učešće u međunarodnim mirovnim misijama.

Nakon sastanka u Ministarstvu odbrane BiH, admiral Munsch je posjetio i Zajednički štab Oružanih snaga BiH.                                                                 

Ured za odnose s javnošću

Tel: 033/286-680, fax: 033/286-685,

e-mail: info@mod.gov.ba

6 FOTO GALERIJA