Vijesti

Svečano promovirana X klasa podoficira OS BiH

9.6.2023

Svečana promocija X klasе podoficira Oružanih snaga Bosne i Hercegovine održana je u petak 9. juna 2023. godine u sarajevskom Domu OS BiH, u prisutnosti njihovih porodica, te ministra odbrane BiH Zukana Heleza i načelnika Zajedničkog štaba OS BiH generalpukovnika Senada Mašovića.

Nakon što su kao primjerni profesionalni vojnici odabrani na preporuku svojih komandanata, 50 kandidata i devet kandidatkinja završilo je podoficirski kurs u Centru za profesionalni razvoj OS BiH u Travniku. Tokom 12 sedmica obuke, težište je bilo na nastavnim jedinicama poput vojnog vođenja, navigacije na kopnu i topografije, organizacije strelišta i taktičkim radnjama. Najbolji u klasi bio je vodnik Igor Samardžić u sastavu 2. pješadijskog bataljona  4. pješadijske brigade iz Bileće.

U prigodnom obraćanju, ministar Helez je čestitao novim podoficirima i njihovim porodicama te izrazio uvjerenje da će ova klasa podoficira, školovanih po domaćem nastavnom programu, biti novi iskorak prema još boljem i kvalitetnijem načinu života i rada u Oružanim snagama BiH.

„Kao podoficiri imate obavezu sa još višim motivom nastaviti davati lični primjer, biti stvarne vođe i uzor svojim potčinjenima“, rekao je ministar Helez. „Na nama političarima je da vam stvaramo još bolje okolnosti u kojima ćete raditi i razvijati cijele Oružane snage, te omogućiti da cijela država ubrza put ka euroatlantskim integracijama. MO i OS BiH će i u narednom periodu, kroz ovakve i druge slične projekte, još intenzivnije nastaviti pružati mogućnost mladim i sposobnim vojnicima da napreduju u svom profesionalnom razvoju“, zaključio je.

Istom prilikom general Mašović je istakao da su podoficiri kičma savremenih oružanih snaga. Oni predvode svoje vojnike i oslonac su oficirima koji komanduju jedinicom. General je istakao da se ove godine očekuje prijem još 150 novih podoficira, proizvedenih iz sastava profesionalnih vojnika te da mu je posebno drago što je i u X klasi značajan broj žena.

„Činjenica da podoficire biramo iz redova najboljih vojnika dokazuje da gajimo sistem u kojem se cijeni znanje i uporan rad, koji rezultira napretkom u profesionalnoj karijeri. Samo tako možemo dalje razvijati naše Oružane snage BiH“, rekao je general Mašović.

Nove podoficire i njihove porodice prigodnim je govorom pozdravio i načelnik Odjeljenja vojnih kurseva Centra za profesionalni razvoj OS BiH pukovnik Alan Kasumović. Ceremoniji su prisustvovali i pomoćnici ministra odbrane BiH Sead Muratović i Dženan Redžo, glavni inspektor MO BiH brigadni general Mirsad Ahmić i ostali visoki zvaničnici MO i OS BiH.

Ured za odnose s javnošću

Kontakt tel: 033/286-680, fax: 033/286-685,

e-mail: info@mod.gov.ba

17 FOTO GALERIJA