Vijesti

Oružane snage BiH uspješno realizovale vježbu vanjskog ocjenjivanja “Dinamičan odgovor 19-5”

8.7.2019

Na lokaciji Centra za borbenu obuku (CBO) i Centra za borbene simulacije (CBS) Oružanih snaga Bosne i Hercegovine na Manjači od 1. do 6. jula 2019. godine uspješno je realizovana vježba vanjskog ocjenjivanja „Dinamičan odgovor 19-5“.

Nosilac vježbe vanjskog ocjenjivanja „Dinamičan odgovor 19-5“, bila je Operativna komanda OS BiH sa svojim podređenim jedinicama, a težišna jedinica koja se ocjenjivala bila je 5. pbr OS BiH. Oružane snage su po prvi put, provele sinhronizovanu kompjuterski podržanu vježbu, vježbu na terenu i vježbu gađanja kao jedinstvenu vježbu. Odluke koje su donosile komande jedinica i proigravali su na kompjuterski podržanoj vježbi, pripadnici 2. pješadijske čete, 5. pješadijske brigade OS BiH na terenu u realnom prostoru i vremenu. Pripadnici OS BiH koji su učestvovali na vježbi provjerili su i unaprijedili stepen obučenosti da u realnom vremenu planiraju i realizuju konvencionalne operacije, angažujući podređene i pridodate jedinice. Kao kruna završetka vježbe realizovana je vježba gađanja iz pješadijskog i artiljerijskog naoružanja: mitraljezima, minobacačima (MB) 60 mm, (MB) 120 mm i haubicama (H) 122 mm D30. Na vježbi gađanja vojnici i starješine su pokazali visok stepen obučenosti i osposobljenosti za izvršenje svih postavljenih zadataka.

Pripadnike OS BiH na vježbi su posjetili generalni inspektor MO BiH brigadni general Mirsad Ahmić, komandant Operativne komande OS BiH generalmajor Radovan Ilić, a samom završetku vježbe prisustvovao je i komandant EUFOR-a generalmajor Reinhard Trischak.

Generali su u svom prigodnom obraćanju čestitali na uspješno provedenim aktivnostima, zalaganju i postignutim rezultatima, naglasivši da se postignuti rezultati integrišu na podizanju interoperabilnosti OS BiH i ispunjavanju međunarodnih obaveza Bosne i Hercegovine. Po završetku aktivnosti, komandant 5. pbr OS BiH brigadir Emir Kliko je istakao: “Ovom vježbom 5. pbr OS BiH je pokazala da je spremna da kroz integrisane rodove i službe, djeluju u svim budućim misijama”.

Vježba vanjskog ocjenjivanja “Dinamičan odgovor 19-5” je ocijenjena najvišim ocjenama, a obučenost Oružanih snaga BiH doprinosi jačanju operativnih sposobnosti i razvijanju vlastitih kapaciteta.

Info - 5. pbr

20 FOTO GALERIJA