Angažman na borbi protiv korupcije - Radionica Generalnog inspektorata MO BiH i Instituta za pravne studije SAD-a

16.6.2023

U organizaciji Generalnog inspektorata Ministarstva odbrane Bosne i Hercegovine i Instituta za pravne studije Ministarstva odbrane Sjedinjenih Američkih Država (The Defense Institute of International Legal Studies - DIILS), od 12. do 14. juna 2023. godine u Domu Oružanih snaga BiH održana je radionica na temu „Angažman na borbi protiv korupcije“, sa težištem na MO i OS u BiH, ali i u Vojsci SAD-a.

Na radionici su učestvovali predstavnici GI MO BiH, DIILS-a, vojna lica na formacijskim mjestima pravnika u komandama i jedinicama OS BiH, te predstavnici jedinica vojne policije OS BiH.

Radionicu je riječima dobrodošlice i uvodnim obraćanjem otvorio generalni inspektor MO BiH brigadni general Mirsad Ahmić, a potom su učesnici predstavili sadržaje po temama iz svojih nadležnosti. Predstavnici Bataljona vojne policije Brigade taktičke podrške Operativne komande OS BiH su obradili temu „Uloga vojne policije u istragama slučajeva korupcije“. Generalni inspektor MO BiH, brigadni general Mirsad Ahmić prezentirao je temu Podnošenje zahtjeva za djelovanje inspektora (IGARS) u MO i OS BiH, sa osvrtom na načine i tehnike podnošenja i korake u radu inspektora po prijemu prijave, sa primjerima iz prakse.

Drugog i trećeg dana radionice aktivno učešće u radu su uzeli predstavnici DIILS instituta, kroz temu Prolazak kroz scenario javnih nabavki i Koraci djelovanja inspektora u Vojsci SAD, uz prezentaciju scenarija, čime su animirani svi učesnici radionice u cilju davanja doprinosa unapređenju kvaliteta rada.

Treći dan učesnici su kroz grupnu diskusiju izvršili razradu prezentiranog scenarija, istučući konstruktivne primjere iz prakse, gdje se u konačnici došlo do izlaznih zaključaka radionice i do nacrta zajedničkih aktivnosti za budući period.

Radionica je bila dobra prilika za sagledavanje uloge sistema inspektora u MO i OS BiH, lica na formacijskim mjestima pravnika u OS BiH te pripadnika vojne policije u radu na otklanjanju nepravilnosti, ali i pojavnih oblika korupcije u MO i OS BiH. Također su bile korisne i dobre prakse koje su prezentirali članovi tima Instituta DIILS, što je rezultat njihovog dugogodišnjeg iskustva, ali i respektabilne akademske karijere. 


Info – GI MO BIH

8 FOTO GALERIJA