Generalni inspektorat MO BiH sa NATO-om nastavlja rad na priručniku o brizi u životnom ciklusu malog naoružanja i municije

29.6.2022

Generalni inspektorat Ministarstva odbrane Bosne i Hercegovine, 29. juna 2022. godine u Domu Oružanih snaga BiH u Sarajevu, otpočeo je dvodnevni radni sastanak sa NATO-ovim timom za izgradnju integriteta, koji radi na izradi NATO-ovog priručnika o dobrim praksama u vođenju životnog ciklusa lakog naoružanja i municije.

Na čelu skupa su generalni inspektor MO BiH brigadni general Mirsad Ahmić i voditeljica NATO tima za izgradnju integriteta Nadja Milanova. Sastanak predstavlja nastavak aktivnosti na izradi priručnik za sve zemlje članice NATO-a.

Do sada su Oružane snage BiH zajedno sa partnerima uspješno, bez i jednog incidenta, uklonili više od 25 hiljada tona viškova municije, te su u NATO-u odlučili za sve zemlje članice izraditi priručnikа koji podrazumijeva prezentiranje dobrih praksi MO i OS BiH u izgradnji institucijskih sposobnosti za upravljanje, odgovornost i sprečavanje korupcije pri vođenju životnog ciklusa malokalibarskog i lakog naoružanja i municije.

Prvi dan radnog skupa iskorišten je razmatranje različith rizika po integritet, koji su povezani sa svakom fazom upravljanja životnim ciklusom malog naoružanja i municije, a razgovarano je i o zakonima i propisima koji bi trebali državi  osigurati zaštitu integriteta u ovom procesu. Radni sastanak će završiti u četvrtak, 30. juna 2022. godine, kada je planirano i učešće predstavnika ministarstava sigurnosti te ekonomskih odnosa i vanjske trgovine BiH.

Ured za odnose s javnošću

Tel.: 033/286-680, fax: 033/286-685,
e-mail:
info@mod.gov.ba

3 FOTO GALERIJA