Ured vojnog muftije

Ured vojnog muftije

7.7.2014

Vojni muftija Hadis ef. Pašalić
telefon: 033 285-590 fax: 033 286-691
e-mail: uredvmbih@gmail.com

Vojno muftijstvo je dio vjerske službe u Ministarstvu odbrane i Oružanim snagama Bosne i Hercegovine i svojim svakodnevnim aktivnostima doprinosi cjelokupnom odbrambenom sistemu Bosne i Hercegovine. Cilj je pružiti podršku vjerskom životu muslimana kako bi isti bili spremni punim kapacitetom učestvovati u preuzetim poslovima u sistemu odbrane na svim nivoima gdje su raspoređeni.

Godine 1999. Islamska zajednica je potpisala Protokol o organiziranju i funkcioniranju vjerske službe muslimana u Federalnom ministarstvu odbrane i Vojsci Federacije Bosne i Hercegovine. Protokolom između Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini i Federalnog ministarstva odbrane zvanično je formiran Vojni muftiluk. Na prijedlog reisu-l-uleme Sabor Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini na mjesto vojnog muftije je imenovao Ismaila-ef. Smajlovića, koji je na ovoj poziciji ostao do 2014. godine, kada je za novog vojnog muftiju imenovan Hadis-ef. Pašalić. Na temelju pomenutog Protokola i Odluke o imenovanju Vojnog muftije, Ministar odbrane je donio Uputstvo o funkcioniranju Ureda Vojnog muftije.

U procesu reforme sistema odbrane u Bosni i Hercegovini 2007. godine došlo je do promjene u strukturi Oružanih snaga Bosne i Hercegovine. Entitetske vojske su ušle u sastav Oružanih snaga Bosne i Hercegovine. Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini je bila uključena i podržala proces uspostave Vjerske službe, te je potpisan SPORAZUM o uspostavi, organiziranju i načinu funkcioniranja Vojnog muftijstva kao sastavnog dijela jedinstvene vjerske službe u Ministarstvu odbrane i Oružanim snagama Bosne i Hercegovine čime je na državnom nivou uspostavljen Vojni muftiluk.

Organizacijsku strukturu Vojnog muftijstva čine:

- Ured vojnog muftije: vojni muftija, savjetnik vojnog muftije i sekretar (3),

- Ured glavnog imama: glavni imam i sekretar (2),

- Ured štabnog imama: štabni imam (1),

- Ured brigadnog imama: brigadni imami (6),

- Ured bataljonskog imama: bataljonski imami (5),

Ukupan broj uposlenika u strukturi Vojnog muftijstva je 17.

Prema Sporazumu, Pravilniku i u skladu sa Priručnikom za rad imama u vojsci i drugim normativnim aktima, vojni imami vode brigu o primjeni vjerskih sloboda i vjerskim potrebama muslimana. Vojni imami u sklopu svoje misije sarađuju u pripremi odgovarajućih uslova za vjerski život. Na smislen način organiziraju i predvode obrede muslimana, organiziraju vjerske programe prema kalendaru značajnih datuma u Takvimu Rijaseta IZ-e u Bosni i Hercegovini, daju upute o moralu i etici, pružaju podršku u slučaju smrti pripadnika jedinice ili članova njihovih porodica, brinu o vjerskim potrebama mladih vojnika/kadeta na obuci, realiziraju politike i procedure postavljene od strane Ministarstva odbrane i Zajedničkog štaba Oružanih snaga Bosne i Hercegovine iz domena vjere i tradicije i drugo što zahtijeva vrijeme i mjesto.