Vijesti

Nastupna posjeta predstavnika Republike Bugarske u BiH

16.4.2021

Ministar odbrane BiH dr. Sifet Podžić sa svojim saradnicima primio je u nastupnu posjetu 16. aprila 2021. godine predstavnike Republike Bugarske u Bosni i Hercegovini - Nj.E Nikolaja Koleva privremenog otpravnika poslova Ambasade R. Bugarske u BiH i brigadira Valeria Manova vojnog atašea R. Bugarske u BiH.

Ministar Podžić je brigadiru Manovu uputio izraze dobrodošlice u Ministarstvo odbrane BiH, poželio mu uspješan mandat u našoj zemlji, te ga informirao o trenutnim aktivnostima koje se realiziraju u Ministarstvu odbrane i Oružanim snagama BiH.

Od aktivnosti koje se provode po Planu bilateralne vojne saradnje, ministar Podžić je izdvojio redovno učešće pripadnika OS BiH na vježbama OS R. Bugarske u ulozi posmatrača, saradnju STANAG 6001 timova, te mogućnost zajedničkog učešća u regionalnim inicijativama koje su od značaja za mir i stabilnost Zapadnog Balkana.

U nastavku Podžić je naglasio da, u skladu s odbrambenom i sigurnosnom politikom BiH, Strategijom vanjske politike, pa i Zakonom o odbrani, procesi evropskih i evroatlantskih integracija su jedan od prioritetnih vanjskopolitičkih ciljeva. Podžić se posebno zahvalio Nj.E Nikolaju Kolevu na učešću bugarskih oficira u sastavu snaga EUFOR-a, te poželio nastavak dobre saradnje.

Nj.E Nikolaj Kolev je u svom obraćanju naveo da će R. Bugarska davati pozitivne signale što se tiče evroatlantskih integracija i pristupa Bosne i Hercegovine u NATO. Brigadir Manov se zahvalio na srdačnoj dobrodošlici i odličnoj saradnji dvije zemlje u oblasti bilateralne vojne saradnje.

Ured za odnose s javnošću

Kontakt tel.: 033/286-680, fax: 033/286-685,

6 FOTO GALERIJA