Vijesti

Ministar odbrane BiH Sifet Podžić i generalni inspektor MO BiH Mirsad Ahmić na konferenciji Povelje A-5 „Doprinos žena miru i sigurnosti”

21.4.2021

Ministar odbrane Bosne i Hercegovine Sifet Podžić i generali inspektor MO BiH brigadni general Mirsad Ahmić, u srijedu 21. aprila 2021. godine, učestvovali su u radu virtuеlne Konferencije na visokom nivou zemalja članica Američko-jadranske povelje (A-5) na temu „Doprinos žena miru i sigurnosti: Naučene lekcije i budući izazovi”.

Zbog pandemije COVID-19, konferencija je održana u online formatu, a organizirali su je Ministarstvo vanjskih poslova i Ministarstvo odbrane Republike Hrvatske, koja je sada predsjedavajuća članica Američko-jadranske povelje, u povodu 20. godišnjice Rezolucije Vijeća sigurnosti UN 1325 Žene, mir i sigurnost.

Rezolucija UNSCR 1325 promovira rodnu jednakost, poboljšanje statusa i veću zastupljenost žena u institucijama i organizacijama odbrane i sigurnosti, definiranje najboljih metoda za ostvarivanje rodne jednakosti u strukturama oružanih snaga, kao i promoviranje rodne ravnopravnosti u međunarodnim mirovnim operacijama.

Nakon uvodnih riječi nekadašnje predsjednice RH Kolinde Grabar-Kitarović i izvršne direktorice Georgtown instituta za žene, mir i sigurnost, ambasadorice Melanne Verveer, na prvom panelu na nivou ministara obratili su se govornici iz Hrvatske, BiH, Sjeverne Makedonije, Albanije, Crne Gore. SAD-a.

Ministar Podžić tom je prilikom istakao da je Bosna i Hercegovina bila prva država u regiji koja je usvojila Akcioni plan za provođenje Rezolucije 1325 Vijeća sigurnosti UN-a te da je jedna od 19 zemalja u svijetu koje su usvojile ovaj plan.

On je istakao da je poseban fokus na podizanju svijesti, informiranju i obuci pripadnika Ministarstva odbrane i Oružanih snaga BiH, ne samo na nacionalnom nivou, već i na međunarodnom planu kroz kurseve u Centru za obuku za operacije podrške miru (PSOTC). Kao dio mjera za provođenje Rezolucije 1325, MO i OS BiH su se pridružile inicijativi OS Ujedinjenog Kraljevstva u Mreži načelnika zajedničkih štabova “Žene, mir i sigurnost”. U tom okviru, 2019. godine u BiH je održana međunarodna konferencija, koja je rezultirala usvajanjem konkretnih zaključaka, a na osnovu kojih je formirana radnu grupa i razvijen sveobuhvatni Dinamički plan za provođenje zaključaka Konferencije.

„Također, provedena je sveobuhvatna rodna analiza koja je rezultirala sa 51 konkretnom preporukom i prijedlogom za poboljšanje stanja u ovoj oblasti. Rezultati su pokazali veliki napredak Oružanih snaga BiH, što je vidljivo i kroz rast procenta zastupljenosti žena u OS koji danas iznosi 8%, a koje su zastupljene na svim nivoima komande i nadzora”, rekao je ministar Podžić.

Kao primjer dobre prakse, naveo je i da se broj žena koje su se prijavile za prijem u OS značajno povećao, tako da se procenat žena na oficirskoj obuci u periodu od 2016 - 2019. godine kretao od 12 do 25%.

Na panelu na nivou eksperata, iskustva MO i OS BiH predstavio je generalni inspektor MO BiH brigadni general Mirsad Ahmić.

Ured za odnose s javnošću

Tel.: 033/286-680, fax: 033/286-685,

5 FOTO GALERIJA