Vijesti

Zamjenik ministra odbrane BiH Mirko Okolić u posjeti Ministarstvu odbrane Republike Austrije - podrška kadetima i pripadnicima OS BiH na školovanju u Austriji

22.4.2021

Zamjenik ministra odbrane BiH za upravljanje resursima Mirko Okolić sa delegacijom Ministarstava odbrane i Oružanih snaga BiH posjetio je 21. aprila 2021. godine Terezijansku vojnu akademiju u Wiener Neustadtu i Ministarstvo odbrane Republike Austrije u Beču, gdje se sastao generalnim sekretarom Ministarstva odbrane Republike Austrije Dieterom Kandlhoferom.

Razgovaralo se o bilateralno-odbrambenoj saradnji, koja je ocijenjena kao veoma uspješna i intenzivna, pri čemu se ostvaruju stalni kontakti koji rezultiraju kvalitetnom realizacijom programa godišnje saradnje. Posebno je naglašen značaj saradnje u oblasti školovanja naših kadeta i obuke oficira na Terezijanskoj vojnoj akademiji, saradnji na programima sigurnosti oružja i municije, kao i o regionalnoj odbrambenoj saradnji.

Zamjenik ministra Mirko Okolić iskazao je zahvalnost i zadovoljstvo zbog školovanja kadeta iz Bosne i Hercegovine na prestižnoj Terezijanskoj vojnoj akademiji u Republici Austriji, te je izrazio uvjerenje, da će upravo kadeti dati poseban doprinos produbljivanju prijateljskih odnosa Bosne i Hercegovine i Republike Austrije. U 2018. godini na školovanje u Terezijansku vojnu akademiju je upućeno - 10 kadetа, od 2019-2021. godine upućeno je po pet kandidata, a toliko je planirano poslati na školovanje i u 2022. godini.

Također, tokom razgovora zamjenik ministra Okolić naglasio je i važnost regionalne saradnje u području sigurnosti i odbrane, uključujući programe usmjerene na poboljšanje i modernizaciju postojeće vojne obuke i obrazovni sistem.

Istog dana, delegacija MO i OS BiH je posjetila i naše kadete koji se školuju na Terezijanskoj vojnoj akademiji, gdje ih je primio komandant akademije generalmajor Karl Pronhagl. U okviru radnih sastanaka general Pronhagl brifirao je delegaciju MO i OS BiH o ovoj respektabilnoj vojnoj akademiji, osnovnom obrazovanju oficira, kao i školovanju kadeta iz Bosne i Hercegovine.

Ured za odnose s javnošću

Kontakt tel.: 033/286-680, fax: 033/286-685,

5 FOTO GALERIJA