Vijesti

Bilateralna odbrambena saradnja sa Republikom Francuskom

11.5.2021

Delegacija Ministarstva odbrane i Oružanih snaga Bosne i Hercegovine na čelu sa pomoćnikom ministra odbrane za međunarodnu saradnju Zoranom Šajinovićem realizirala je 11. maja 2021. godine u Domu OS BiH u Sarajevu aktivnost Štabnih razgovora („Staff talks“) sa predstavnicima Oružanih snaga Republike Francuske.

Delegaciju OS R. Francuske činili su načelnik evroatlantske uprave Generalštaba vojske R. Francuske brigadni general Bruno Foussard, vojni ataše brigadir Laurent Vonderscher i desk oficir za BiH major Nicolas M'Bodj.

Neke od tema štabnih razgovora bile su odbrambena i sigurnosna politika BiH, put naše zemlje ka evroatlantskim integracijama i angažovanje OS BiH u mirovnim operacijama. Gostujuća delegacija je predstavila izazove Republike Francuske u oblasti sigurnosti i odbrane u regionu, te francusko sagledavanje i iznošenje viđenja procesa proširenja Evropske unije i NATO saveza.

Također, razmijenjena su mišljenja o dosadašnjoj bilateralnoj saradnji dvije zemlje u oblasti odbrane, te se razgovaralo i o budućim projektima, uz poseban osvrt na podršku R. Francuske našoj zemlji koja traje od 2008. godine.

Na kraju, obje strane su se složile da je R. Francuska jedan od ključnih partnera naše zemlje na putu prema NATO-u i Evropskoj uniji, te da će se ta podrška nastaviti i u budućnosti.

Ured za odnose s javnošću

Kontakt tel.: 033/286-680, fax 033/286-685,

e-mail: info@mod.gov.ba

6 FOTO GALERIJA