Vijesti

Održan sastanak ministra odbrane BiH i ambasadorice Češke Republike u Bosni i Hercegovini

17.5.2021

Ministar odbrane BiH Sifet Podžić sa saradnicima održao je 17. maja 2021. godine sastanak sa ambasadoricom Češke Republike u Bosni i Hercegovini Nj.E. Ivanom Hlavsovom. Sastanku je prisustvovao i vojni ataše Češke Republike u BiH, brigadir Karel Nejedly.

Ministar Podžić izrazio je zahvalnost na dosadašnjoj pomoći koju je Češka Republika pružila Bosni i Hercegovini ka njenom putu ka Evropskoj uniji i NATO-u. Također, ministar Podžić je ambasadoricu Hlavsovu upoznao sa težišnim aktivnostima Ministarstva odbrane i Oružanih snaga BiH. Osim toga, posebno je naglašena zahvalnost Češkoj Republici na podršci po pitanju deminiranja u našoj zemlji kroz internacionalni projekt “Trust fund” (ITF), sa nadom da će se proces deminiranja u našoj zemlji završiti do 2025. godine.  

Nј.E. ambasadorica Hlavsova je istakla da Češka Republika podržava integraciju BiH u Evropsku uniju i NATO, te da svojim djelovanjem želi podići svijest građana naše zemlje o bitnosti te integracije. Osim toga, Oružane snage BiH su u izlaganju ambasadorice Hlavsove istaknute kao uspješna priča, koja je dokaz da je naša država sposobna biti ozbiljan partner svim zemljama.

Na samom kraju razgovora zaključeno je da je bilateralna saradnja dvije zemlje na zavidnom nivou, te da će se plan bilateralne saradnje za ovu godinu ubrzo potpisati.

Ured za odnose s javnošću

Kontakt tel.: 033/286-680, fax 033/286-685,

e-mail: info@mod.gov.ba

4 FOTO GALERIJA