Vijesti

Ministar odbrane BiH Sifet Podžić razgovarao sa Laurom Cooper, zamjenicom pomoćnika državnog sekretara odbrane Sjedinjenih Američkih Država

17.5.2021

Ministar odbrane Bosne i Hercegovine Sifet Podžić, sa saradnicima, razgovarao je 17. maja 2021. godine, putem video linka, sa zamjenicom pomoćnika državnog sekretara za odbranu Sjedinjenih Američkih Država gospođom Laurom Cooper i njenim saradnicima.

Video telekonferenciji su prisustvovali i ambasador Bosne i Hercegovine u Sjedinjenim Američkim državama Nj.E. Bojan Vujić.

Ministar Podžić pozdravio je gospođu Cooper i njene saradnike i zahvalio na podršci i interesiranju koje ona,  njen tim, ali SAD, iskazuju i pružaju Ministarstvu odbrane i Oružanim snagama BiH.

On je istakao da su SAD najvažniji strateški partner našoj zemlji i institucijama odbrane BiH, te da je od izuzetnog značaja njihovo zanimanje za reformski proces koji provodi naša država putem “programa reformi”, a za što je najbolji pokazatelj vježba “Immediate Response 21” koja se upravo realizira na tri lokacije u Bosni i Hercegovini, gdje pripadnici OS SAD-a i OS BiH zajedno vježbaju.

Ministar Podžić je gospođu Cooper upoznao sa aktivnostima koje  MO BiH provodi u kontekstu ispunjenja obaveza proisteklih iz “Programa reformi”, kao i o aktivnostima koje se odnose na druge alate partnerstva sa NATO-om, kao što su PARP, OCC, Building Integrity, DEEP – Defense Enhancement Education Program.

Tokom sastanka je razgovarano o poteškoćama i izazovima koji su prisutni u funkcioniranju institucija odbrane, a koji su izazvani problemima vezanim za pandemiju COVID 19, što je neminovno dovelo i do nedovoljnog budžeta za odbranu i konsekventno tome do izazova u implementaciji i realizaciji preuzetih obaveza vezanih za provođenje aktivnosti iz dokumenta „Pregled odbrane BiH“ i pokretanje procesa modernizacije OS BiH.

U tom smislu podrška Sjedinjenih Američkih Država je od krucijalne važnosti, te su glavni projekti modernizacije OS BiH vezani za realizaciju US FMF (Foreign Military Finance) i  US FMS (Foreign Military Sales) programa, kao i programa donacija nekih drugih partnera.

Ministar Podžić se posebno zahvalio gospođi Cooper na doniranim sredstvima za nabavku novih helikoptera za potrebe OS BiH, čija je implementacija upravo u toku.

Razgovaralo se i o našem zajedničkom učešću u operacijama podrške miru u okviru misije “Odlučna podrška“ u Afganistanu gdje du naši pripadnici stekli značajna iskustva, učvrstili operativna partnerstva i gdje trenutno sa našim operativnim partnerima koordiniramo proces povlačenja i završetka ove višegodišnje misije.

Gospođa Cooper je još jednom iskazala snažnu podršku našoj zemlji i reformskim procesima koji se i trenutno realiziraju, a posebno se interesirala za vidove i načine saradnje sa NATO-om. U tom smislu je istakla značaj i ulogu deklarisane Borbene grupe lake pješadije koja bi u smislu obučenosti i opremljenosti trebala biti spremna i nalaziti se u bazenu NATO snaga do 2023. godine.

Ona je, također, u svom obraćanju zahvalila našoj zemlji na doprinosu kroz učešće u operacijama podrške miru u okviru misije Odlučna podrška u Afganistanu, gdje su naši pripadnici rame uz rame sa pripadnicima vojske SAD-a vrlo hrabro i profesionalno izvršavali svoje zadatke i doprinosili globalnoj sigurnosti.

Gospođa Cooper je na kraju izrazila očekivanja da će pripadnici OS BiH biti vrlo rado viđeni kao pouzdan partner i u budućnosti ako se za takvom vrstom angažmana bude ukazala potreba.

Ministar Podžić se na kraju zahvalio zamjenici pomoćnika državnog sekretara za odbranu na podršci i pomoći i izrazio nadu da će se epidemiološke prilike stabilizirati i da će planirana posjeta  gospođe Cooper našoj zemlji biti realizirana čim prije.

Ured za odnose s javnošću

Kontakt tel.: 033/286-680, fax: 033/286-685,

e-mail: info@mod.gov.ba

4 FOTO GALERIJA