Vijesti

Otvaranjem ambulante u kasarni u Čapljini okončan projekat uspostavljanja četiri ambulante OS BiH

28.5.2021

Ministar odbrane Bosne i Hercegovine Sifet Podžić i britanski ambasador u BiH Nj.E. Matt Field, u petak, 28. maja 2021. godine, otvorili su prostorije nove ambulante u kasarni Oružanih snaga Bosne i Hercegovine “Božan Šimović” u Čapljini.

Ovim je, nakon otvaranja ambulanti u kasarnama OS BiH u Banjoj Luci, Tuzli i Rajlovcu, zaokružen projekat otvorenja ambulanti OS BiH. Pripadnici OS BiH time su dobili četiri ustanove u kojima mogu dobiti osnovnu zdravstvenu zaštitu. Uz ministra Podžića i ambasadora Fielda, ceremoniji otvorenja ambulante prisustvovali su i zamjenici ministra odbrane BiH Mijo Krešić i Mirko Okolić, zamjenik načelnika Zajedničkog štaba  OS BiH za operacije generalmajor Ivica Jerkić, komandant NATO Štaba u Sarajevu brigadni general Eric Folkestad te ostali predstavnici MO i OS BiH i zvaničnici sa državnog i lokalnog nivoa vlasti.

Uspostavljanje ambulanti na četiri lokaliteta OS BiH odvija se kroz projekаt koji sa 933.000 KM finansira Vlada Ujedinjenog Kraljevstva, a koji je iniciran augusta 2016. godine formiranjem zajedničke radne grupe (MO BiH, OS BiH, Britanske ambasade i NATO Štaba).  Projekat je usmjeren i ka razvoju sanitetske službe OS BiH te unapređenju zdravstvene zaštite pripadnika OS BiH na području cijele BiH, kao i kandidata za prijem u profesionalnu vojnu službu kroz ocjenu zdravstvene sposobnosti.

„Otvaranjem ovih ambulanti, pored zdravstvene zaštite za svoje pripadnike, bit će napravljen i veliki iskorak po pitanju saradnje sa zdravstvenim i drugim institucijama širom BiH“, izjavio je ministar odbrane BiH Sifet Podžić, zahvaljujući Britanskoj ambasadi u BiH što je ambulanta opremljena svom potrebnom medicinskom opremom. Naglasio je da predstoji registracija ambulante kod nadležnih organa kantona, omogućavanje specijalizacije ljekarima, kroz specijalističke grane koje su potrebne OS BiH, te daljnji prijem ljekara u profesionalnu vojnu službu.

„Nećemo se zaustaviti samo na ovome, nego ćemo nastaviti na razvijanju kapaciteta sanitetske službe u cilju dostizanja novih sposobnosti“, zaključio je ministar Podžić.

„Ovaj medicinski centar, četvrti u nizu tokom godine dana, kao proizvod saradnje Ujedinjenog Kraljevstva i NATO-a, još je jedan pokazatelj onoga što članstvo u savezu, poput NATO-a, zbilja znači“, rekao je britanski ambasador Matt Field. „Ujedinjeno Kraljevstvo će nastaviti pružati podršku Oružanim snagama BiH na njihovom putu ka NATO-u. Ali, napredak traži konkretne reforme. Radujemo se nastavku saradnje sa OS BiH na izazovima koji su pred nama.“

Zamjenik načelnika ZŠ OS BiH general Ivica Jerkić je naglasio da je, uz građevinske firme iz BiH, na projektu uspješno i kvalitetno angažirana i vlastita građevinska služba OS BiH.

„Već sada možemo vidjeti veliko poboljšanje na polju medicinske usluge, što će u konačnici, doprinijeti i prijemu novog mladog medicinskog osoblja, čiji će status uskoro biti reguliran u cjelokupnom zdravstvenom sistemu u BiH“, zaključio je general Jerkić.

Podršku u ovom projektu pružio je NATO Štab Sarajevo (NHQSa), a komandant NATO Štaba Sarajevo general Eric Folkestad je istakao da je ovaj projekat pravi primjer da se pokaže šta se sve može uspješno učiniti kada više partnera radi zajedno.

Ured za odnose s javnošću

Kontakt tel.: 033/286-680, fax: 033/286-685,

5 FOTO GALERIJA