Vijesti

Sastanak ministra Podžića i ambasadora Republike Grčke Papandreoua - uspješna saradnja dvije zemlje u oblasti odbrane

31.5.2021

Ministar odbrane BiH Sifet Podžić, sa saradnicima, održao je 31. maja 2021. godine sastanak sa ambasadorom Republike Grčke u Bosni i Hercegovini Nj.E. Dimitriosom Papandreouom, tokom kojeg se razgovaralo o saradnji dvije zemlje u oblasti odbrane.

Sastanak ministra Podžića i ambasadora Papandreoua, između ostalog, održan je u cilju uručenja pozivnog pisma ministru Podžiću od strane ministra Nacionalne odbrane Republike Grčke Nikosa Panagiotopoulosa za učešće na izložbi namjenske industrije DEFEA 2021. godine, koja će se održati u Atini u julu 2021. godine. U tom pogledu, ministar Podžić je izrazio riječi dobrodošlice i zahvalnost ambasadoru Papandreou na prijateljskim odnosima dvije zemlje i istakao da je posjeta vojnim sajmovima i izložbama uvijek dobra prilika za praćenje trendova u razvoju odbrambenih industrija i tehnologija, ali i za susrete i razgovore sa kolegama iz sektora odbrane i sigurnosti.

Ministar Podžić se posebno zahvalio na podršci Republike Grčke koju pruža Bosni i Hercegovini na njenom evroatlantskom putu, te istakao uspješnu saradnju dvije zemlje u oblasti odbrane, a koja po Planu bilateralne odbrambene saradnje za 2021. godinu predviđa 18 aktivnosti, od kojih devet u Republici Grčkoj i devet aktivnosti u Bosni i Hercegovini. Ministar je izrazio i zadovoljstvo dobrom saradnjom sa rezidentnim vojnim atašeom u Bosni i Hercegovini, što doprinosi aktivnoj saradnji dvije zemlje i u drugim oblastima, posebno naglasivši, kao prioritet broj jedan, podršku Republike Grčke po pitanju školovanja pripadnika OS BiH na školama i akademijama u Republici Grčkoj i učenje grčkog jezika pripadnika Oružanih snaga BiH u kasarni Kozara u Banjoj Luci.

Ambasador Papandreou se zahvalio na srdačnom prijemu i prijateljskim odnosima dvije zemlje, te pružio svaku vrstu podrške Bosni i Hercegovini u razmjeni iskustava na evroatlantskom putu BiH. Naglasio je i da se učešćem na izložbi namjenske industrije DEFEA 2021. u Republici Grčkoj pruža prilika da se istraže novi načini saradnje dvije zemlje, te podržao sve aktivnosti vezane za učenje grčkog jezika pripadnika Oružanih snaga BiH u kasarni Kozara u Banjoj Luci.

Sastanku su prisustvovali i pomoćnik ministra odbrane za međunarodnu saradnju Zoran Šajinović, šef Kabineta ministra odbrane BiH Kemal Korjenić i vojni ataše Republike Grčke u BiH brigadir Michail Palaiologos.

Ured za odnose s javnošću   

Kontakt tel.: 033/286-680, fax: 033/286-685,

2 FOTO GALERIJA