Vijesti

Okončana 14. Konferencija načelnika generalštabova zemalja Balkana B-9

9.6.2021

Neformalnim međusobnim kontaktima, u srijedu 9. juna 2021. godine u Sarajevu službeno je okončana 14. Konferencija načelnika generalštabova zemalja Balkana o vojnoj saradnji (Forum B-9).

Video prilog: https://www.youtube.com/watch?v=rUD6lUUxQJ4

Trodnevni skup, održan s ciljem unapređenja vojne saradnje zemalja Balkana i odgovora na sigurnosne izazove u regiji, rezultirao je Zajedničkom izjavom, koju su u utorak 8. juna potpisali načelnici generalštabova devet zemalja članica Foruma B-9. Izjavom je dosadašnja saradnja ocijenjena vrlo uspješnom i sadržajnom te istaknuto da će u narednom periodu forum nastojati saradnju dodatno i poboljšati.

„Ovaj forum predstavio je izuzetno važnu inicijativu za jačanje multinacionalne vojne saradnje u regiji, kojom se potvrđuje želja za jačanjem saradnje oružanih snaga zemalja Balkana i čija je svrha promocija regionalne stabilnosti i sigurnosti, kao i jačanje već uspostavljenih i traženje novih mehanizama saradnje. U konačnici to će rezultirati boljim sigurnosnim okruženjem za sve naše države”, kazao je tim povodom glavni domaćin konferencije, načelnik Zajedničkog štaba Oružanih snaga BiH generalpukovnik Senad Mašović.   

Glavna radna tema konferencije nosila je naslov - „Integracije: Saradnja i partnerstvo – Faktori regionalne i globalne stabilnosti i sigurnosti – perspektive izazovi i odgovor na COVID-19“. Članice Foruma B-9 su: Albanija, BiH, Bugarska, Crna Gora, Grčka, Rumunija, Sjeverna Makedonija, Srbija i Turska.

Pored predstavnika zemalja članica, kao gosti Konferencije učestvovali su i visoki predstavnici Vojnog komiteta NATO-a, Vojnog komiteta EU, Združene komande NATO snaga u Napulju, Komande Oružanih snaga SAD u Evropi, kao i predstavnici zemalja posmatrača, odnosno najviši predstavnici Oružanih snaga Hrvatske i Slovenije.

Ured za odnose s javnošću

Tel.: 033/286-680, fax: 033/286-685,

3 FOTO GALERIJA