Vijesti

Zamjenik ministra odbrane BiH Mirko Okolić primio načelnika Generalštaba Vojske Republike Sjeverne Makedonije

10.6.2021

Zamjenik ministra odbrane Bosne i Hercegovine za upravljanje resursima Mirko Okolić je u četvrtak, 10. juna 2021. godine, u službenu posjetu primio načelnika Generalštaba Vojske Republike Sjeverne Makedonije generalpotpukovnika Vaska Gjurčinovskog.

Zamjenik ministra Okolić izrazio je zadovoljstvo dosadašnjom saradnjom odbrambenog sektora Bosne i Hercegovine i Republike Sjeverne Makedonije te najavio da će plan bilateralne vojne saradnje ove dvije zemlje za 2021. godinu uskoro biti potpisan. On je naglasio očekivanja da će BiH i Sjeverna Makedonija nastaviti dijeliti međusobna iskustva i pomagati se na putu punopravnog članstva u Evropskoj uniji.

General Gjurčinovski je istakao da su narodi Sjeverne Makedonije i BiH bratski narodi te da očekuje da će se međusobna saradnja dalje širiti u obostranom interesu. Posebno je naglasio da je Sjeverna Makedonija, kao punopravna članica NATO-a, i u tom pogledu spremna pružiti svaku pomoć Bosni i Hercegovini u daljnjim integracijama u međunarodnim organizacijama kolektivne sigurnosti. On je pozitivno ocijenio upravo okončanu 14. Konfеrenciju načelnika generalštabova zemalja Balkana, u formatu B-9, a čiji je domaćin u Sarajevu bio Zajednički štab OS BiH.

Nakon sastanka u sjedištu Ministarstva odbrane BiH kojem su prisustvovali i pomoćnik ministra odbrane BiH za međunarodnu saradnju Zoran Šajinović i komandant 5. pješadijske brigade OS BiH brigadir Emir Kliko, uslijedio je službeni sastanak generala Gjurčinovskog sa načelnikom Zajedničkog štaba OS BiH generalpukovnikom Senadom Mašovićem u sarajevskom Domu OS BiH.    

Ured za odnose s javnošću

Tel.: 033/286-680, fax: 033/286-685,

 

3 FOTO GALERIJA