Ured pravoslavnog dušebrižništva

Pripadnici MO BiH na pokloničkom putovanju u Prebilovcima

25.10.2023

Pripadnici Ministarstva odbrane Bosne i Hercegovine pravoslavne vjeroispovijesti upriličili su 24. oktobra 2023. godine pokloničko putovanje u Hram Vaskrsenja Hristovog u Prebilovcima, koje je organizirao Ured pravoslavnog dušebrižništva Ministarstva odbrane BiH.

Pravoslavne pripadnike Ministarstva odbrane BiH, koje je predvodio jerej Tomislav Pajević,  primio je sveštenik u 4. pješadijskog brigadi, jerej Igor Mastilović. On ih je upoznao o historijatu Hrama Vaskrsenja Hristovog koji se nalazi u selu Prebilovci kod Čapljine. Hram je obnovljen i osveštan 2015. godine u znak sjećanja na veliko stradanje Srba iz donje Hercegovine u Drugom svjetskom ratu.

Ovo je bila prilika da se prisutni poklone i pomole za prebilovačke nevino stradale žrtve Drugog svjetskog rata.


U povratku, poklonička grupa je u blizini Mostara posjetila manastir Žitomislić, jedan od kulturno najznačajnijih pravoslavnih manastira Hercegovine iz 16. vijeka.

U Mostaru su posjetili Sabornu crkvu Svete Trojice koja je bila saborni hram eparhije zahumsko-hercegovačke Srpske pravoslavne crkve u periodu od 1873. do 1992. godine, a danas se obnavlja, te Staru crkvu posvećenu rođenju Presvete Bogorodice.

Info – Ured pravoslavnog dušebrižništva  

13 FOTO GALERIJA