Ured vojnog muftije

Ikrar-dova u Vojnom muftijstvu

17.6.2022

U mesdžidu kasarne u Rajlovcu 16. juna 2022. godine, nakon podne-namaza, proučena je ikrar-dova kandidatima koji ove godine planiraju upotpuniti petu islamsku dužnost. Ovom ibadetu i svečanom činu prisustvovali su brojni pripadnici Oružanih snaga Bosne i Hercegovine sa spomenute lokacije i članovi porodica ovogodišnjih kandidata.

Prigodan program, učenje Kur'ana, zikra, salavata i ilahija, priredili su vojni imami: Haris-ef. Hadžić, hafiz Aldin-ef. Hodžić, Adnan-ef. Kovačević, te kurra hafiz Alija-ef. Rahman, imam u džamiji ''Kralj Fahd''.

''Nakon dvije godine pandemije i ograničenja, muslimane širom svijeta, pa tako i nas muslimane u Bosni i Hercegovini, čini sretnim što smo u prilici ponovo ići na hadž i izvršiti peti šart vjere. Naročito smo radosni što će se Ibrahimovom, a.s., pozivu odazvati i muslimani iz strukture Oružanih snaga Bosne i Hercegovine'', rekao je Nesib-ef. Hadžić, glavni imam Oružanih snaga.

Na važne hadžske obrede, s posebnim osvrtom na boravak na Arefatu i ubrzano kretanje između Saffe i Merve, podsjetio je vojni muftija Hadis-ef. Pašalić. Prisutnim vjernicima je kazao: ''Ne postoji bolja pokazna vježba Sudnjeg dana na ovom svijetu od stajanja na Arefatu. To je, zapravo, iščekivanje konačnog suda za naša djela, dok stojimo na žarkom suncu, prekriveni ihramima i potpuno okrenuti Svemogućem svojom dovom, uzdajući se u Njegovu milost i oprost. Taj obred treba da nas učini trajno svjesnim svojih djela dok smo na ovome svijetu. S druge strane, ubrzano kretanje između Saffe i Merve simbolizira pouzdanje vjernika u Božiju pomoć. Iskrene vjernike On nikada neće ostaviti u očaju i bez rješenja. Stanje zemlje u kojoj živimo traži naš angažman, naše kretanje ka odgovarajućim rješenjima. Na tom putu učiniti ono što je do nas i pouzdati se u Boga, poruka je vjernicima koju sjećanjem na Hadžerino trčanje između Saffe i Merve snažnije oživljavamo.''  

Po završetku programa prisutni su zajedno uputili dovu za siguran put i boravak budućih hadžija u Medini i Meki, te nastavili druženje uz ugodan razgovor, ručak i kahvu.

Treba spomenuti da su kandidati, nekoliko dana ranije, u ''Istiklal'' džamiji u Sarajevu, završili potrebnu edukaciju za obavljanje ovogodišnjeg hadža u organizaciji Ureda za hadž i umru Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini. 

Info - Ured vojnog muftije

3 FOTO GALERIJA