Ured vojnog muftije

Mevlud u vojnom muftijstvu

14.10.2022

Mevludski mjesec uvijek je bio prigodna prilika da muslimani u Oružanim snagama Bosne i Hercegovine na poseban način evociraju uspomene na voljenog Poslanika, a.s., i podsjete se na značaj njegovog sunneta kao izvora vjere i uzorite životne prakse. Povod je to i za duhovnu okrepu i motivaciju uposlenika Ministarstva odbrane i pripadnika Oružanih snaga za efikasnije djelovanje u sistemu odbrane Bosne i Hercegovine.

Imajući to u vidu, Vojno muftijstvo je sa vojnim imamima u mesdžidima kasarni širom domovine organizovalo programe s ciljem obilježavanja ovog značajnog datuma u kalendaru Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini. Tako je u kasarni u Banja Luci predavanje održao hafiz dr. Elvir-ef. Duranović, u kasarni u Doboju Edin-ef. Ljevaković, u kasarni u Čapljini glavni imam MIZ Ljubuški Šemso-ef. Germić, u kasarni na Butilama dr. Nezir-ef. Halilović, u kasarni u Travniku prof. Edin-ef. Memić, te u kasarni u Rajlovcu hafiz mr. Ammar-ef. Bašić. 

U okviru programa rada "Brak i porodica" Rijaseta IZ u BiH, koordinatorica Vojnog muftijstva, poručnik Nedžmina Dervišević, u saradnji sa vojnim imamima i koordinatoricama bihaćkog, mostarskog i tuzlanskog muftijstva, organizovala je mevludska predavanja i druženja za pripadnice Oružanih snaga na lokacijama "Adil Bešić" u Bihaću, "Miralem Jugo" u Mostaru i aerodrom "Dubrave" u Živinicama. Za kadete XXVII klase u COO Pazarić upriličen je mevlud i dova za uspješno završenu obuku.

U mesdžidu kasarne "7. muslimanske brigade" u Zenici 13. oktobra 2022. godina realizovan je program Centralne mevludske svečanosti u Vojnom muftijstvu. Pred brojnim okupljenim uposlenicima Ministarstva odbrane i pripadnicima Oružanih snaga Bosne i Hercegovine sa mnogih lokacija, prigodan program izveli su vojni imami i hor Mreže mladih MIZ Zenica. Predavanje o mevludu, njegovom značenju i značaju održao je hafiz Fahir-ef. Arnaut. Ukazujući na različite segmente ponašanja Muhammeda, a.s., u radu sa ljudima, hafiz Arnaut je posebno istakao način komunikacije u stanju ljutnje i da je Božiji Poslanik, a.s., to emocionalno stanje pokazivao samo u brizi za ljudima i onda kada bi ljudi kršili Božije propise.

Prisutnima se obratio i Vojni muftija Hadis-ef. Pašalić koji je čestitao pripadnicima Oružanih snaga uspješno završenu vježbu na Manjači, za čiju izvedbu su dobili najveće ocjene NATO-a. Muftija je također podsjetio koliko je važno za jedan narod imati svoju Islamsku zajednicu, s obzirom da se u ovoj godini obilježava stotinu četrdeset godina od imenovanja prvog reisu-l-uleme Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, Hilmi-ef. Hadžiomerovića, te koliko je bila značajna njegova odluka da se Bošnjaci muslimani uključe u vojne redove tadašnje Austro-Ugarske.

Čuvajući lijepu tradiciju, nakon završenog programa prisutni su imali priliku počastiti se mevludskom halvom i šerbetom. 

Info – VM

11 FOTO GALERIJA