Edukacija

Pripadnici OS BiH među najuspješnijim polaznicima na Univerzitetu za nacionalnu odbranu Republike Turske

17.7.2023

Na Univerzitetu za nacionalnu odbranu Republike Turske je 07. jula 2023. godine upriličena svečana promocija oficira Komandno-štabne akademije Instituta kopnenih i zračnih snaga.

Na svečanosti kojoj su prisustvovali i predsjednik Republike Turske Redžep Tajip Erdogan (Recep Tayyip Erdoğan), ministar obrane Jašar Guler (Yaşar Güler), visoka domaća i strana predstavništva te ostale vojne i civilne zvanice.

Pripadnici OS BiH su postigli odlične rezultate na obrazovnom planu, a svojim profesionalnim odnosom i vojnom disciplinom bili su primjer i drugim oficirima na Univerzitetu za nacionalnu odbranu Republike Turske. Tokom edukacijskog procesa pripadnici OS BiH su bili u mogućnosti da na strategijskom nivou steknu i usvoje nova znanja na ovoj državnoj vojnoj instituciji koja ima jedan od najkvalitetnijih obrazovnih sistema unutar NATO-a.

Među polaznicima iz više od 20 zemalja na svečanoj ceremoniji diplome je prilmilo i deset oficira Oružanih snaga Bosne i Hercegovine. Ratnu Akademiju Oružanih snaga R.Turske, kao najviši nivo vojne edukacije na Univerzitetu nacionalne odbrane u R.Turskoj, sa velikim uspjehom su završili pukovnik Sanel Đelilović i pukovnik Asmir Sarajlić.

Komandno-štabnu akademiju Instituta kopnenih snaga uspješno su završili major Mustafa Šehović, major Fehim Đelilović, major Esnaf Avdić, major Haris Zolj i major Benudin Bajraktarević, a Komandno-štabnu akademiju Instituta zračnih snaga uspješno je završio major Elman Čosić. Na istim institutima paralelno je vođena i obuka na komandno-štabnom kursu gdje su OS BiH također imale svoje polaznike majora Admira Hadžića i kapetana Armina Hadžića.

Svoj boravak na Univerzitetu nacionalne odbrane u Republici Turskoj oficiri OS BiH su iskoristili i da razmjene stručna iskustva sa kolegama iz Oružanih snaga R.Turske, Sjedinjenih Američkih Država, Pakistana, Egipta, Afganistana, Jordana,Kine, Azerbejdžana, Kazahstana, Turkmenistana, Ukrajine, Gruzije, Južne Koreje, Saudijske Arabije, Somalije, Nigerije, Albanije, Gambije, Kosova, Sjevernog Kipra te Sjeverne Makedonije.

7 FOTO GALERIJA