Edukacija

Major Selver Hadžić uspješno završio komandno-štabno usavršavanјe u Ujedinјenom Kraljevstvu

18.7.2023

Na Akademiji u Shrivenhamu (Defence Academy of the United Kingdom) 17.07.2023. godine svečano je obilježen završetak jednogodišnjeg komandnoštabng usavršavanja internacionalnih polaznika „Advanced Command and Staff Course -ACSC “.

Ove godine školovanje je pohađalo 102 oficira iz 53 različite države. Major Selver Hadžić pripadnik Oružanih snaga Bosne i Hercegovine, uspješno je okončao predmetno školovanje, koje je prilično zahtjevno, sa širokim spektrom obaveza i  zadataka koje svi polaznici moraju proći.

Svečane govore održali su predstavnica NјKV Čarlsa III, Marjorie Neasham i komandant Defence Academy UK, generalmajor Andrew Roe, koji su potom oficirima čestitali, dodijelivši im značke ACSC.

Osnovni cilј ovog usavršavanja jeste da se polaznici osposobe i pripreme za komandne i štabne dužnosti na operativnom nivou, kao i da se razviju njihove mogućnosti uspješnog rasuđivanja, analiziranja i odlučivanja, koje će im biti neophodne u nastavku vojne karijere. Budući da je komandnoštabno usavršavanje u ovoj klasi, pored internacionalnih polaznika, pohađalo i 250 pripadnika Oružanih snaga UK, istaknuto je da je jedan od glavnih benifita školovanja mogućnost polaznika da borave u internacionalnom okruženju, te da upoznaju vojne i kulturološke i druge razlike među državama ali takođe i značaj njihovog savezništva.

Svečanosti su prisustvovale brojne zvanice iz političkog i vojnog milјea zemlјe domaćina, predstavnici diplomatskog i vojno-diplomatskog kora u Ujedinjenom Kralјevstvu, te članovi porodica polaznika.

Navedenoj ceremoniji  prisustvovao je vojni ataše pri Ambasadi Bosne i Hercegovine u Londonu brigadir Nebojša Janković, koji je u ime MO i OS BiH čestitao uspješan završetak školovanja majoru Hadžiću.

info – Vojni ataše BiH u Velikoj Britaniji